2024 április 26

RSS Facebook

2013. február 18. hétfő, 10:48

India fel akarja mondani az AgustaWestland 101-es szerződést Kiemelt

Értékelés:
(0 értékelés)

Az indiai védelmi minisztérium arról tájékoztatta az AgustaWestland helikoptergyárat, hogy fel kívánja mondani a 2010. februárjában kötött 12 darab AW101-es VIP helikopterre vonatkozó megrendelését.

Mint arról az Aeromagazin portál is beszámolt, idén február 12-én korrupció gyanúja miatt őrizetbe vette az olasz rendőrség Giuseppe Orsit, az olasz Finmeccanica cégcsoport elnök-vezérigatgatóját, illetve házi őrizetben tartják Bruno Spagnolinit, az AgustaWestland vezérigazgatóját. A vád szerint az olasz helikoptergyár kenőpénz révén nyerte meg az indiai védelmi minisztérium 12 helikopterre szóló tenderét, amelyből három VIP kialakítású AW101-est már le is szállítottak az indiai légierőnek.

Az 560 millió eurós üzlet viszont most bukni látszik, mivel ma bejelentette az indiai védelmi minisztérium, hogy arról tájékoztatta az AgustaWestland brit vezetését, hogy a korrupció gyanú miatt felmondja a megállapodást és nem tart igényt a fennmaradt kilenc AW101-es leszállítására. Továbbá befagyasztja a kifizetéseit is. Illetve Rómába küldi Shri Bal különmegbízottat, hogy ott tájékozódjon a nyomozás eredményeiről. Az AgustaWestland gyárnak február 22-ig kell válaszolnia az indiai védelmi minisztérium levelére.

Mint ismeretes, a Magyar Honvédség számára a közelmúltban tett ajánlatot az olasz helikoptergyár 16 darab AW139M és két darab AW119-es modell eladásáról, közösen az olasz védelmi minisztériummal.

Amennyiben az indiaiak valóban lemondják a megrendelésüket, nem csak komoly anyagi, hanem erkölcsi veszteség is éri az olasz-brit AgustaWestlandet, mert a potenciális külföldi vásárlók még érzékenyebben kezelik majd a cég ajánlatait és üzleti magatartását.