2024 április 26

RSS Facebook

2012. október 29. hétfő, 10:50

Civil és katonai gépek fogadására alkalmas repülőtér lesz a pápai bázisból

Értékelés:
(0 értékelés)


A kormány szerdai ülésén döntött a NATO-val már egyeztetve arról, hogy a pápai repülőteret egy vegyes használatú civil és katonai teherszállító gépek fogadására is alkalmas intermodális logisztikai csomóponttá fejlesztik - közölte Hende Csaba honvédelmi miniszter pénteken a Vas megyei Hegyfalu közelében az épülő M86-os főút mentén tartott sajtótájékoztatóján.







A miniszter szavai szerint a légi szállítási lehetőséghez kapcsolódó közúti és vasúti összeköttetés is kialakítható a térségben, ami magában foglalja a 83-as főút egyébként is tervezett felújítását, bővítését is. Hende Csaba hangsúlyozta: a kormány elkötelezett egy térségi gazdaságfejlesztési program végrehajtása mellett, amelynek fontos részét képezik a térségben zajló közúti- és vasúti fejlesztések, valamint a dunai belvízi hajózási összeköttetés megteremtése is. Mindezek együtt minden tekintetben alkalmassá teszik a régiót arra, hogy mintegy huszonötezer munkahelyet teremtő, egymilliárd eurós további befektetéseket tudjon fogadni a járműipar, az elektronikai ipar és a gépipar területén. Hende Csaba úgy fogalmazott: egy teherforgalmi repülőtér létrehozásának ügye hosszú ideje húzódott a térségben.

A miniszter kifejtette, hogy a pápai repülőtér most is egy cargo repülőtér, amely eddig kizárólag katonai célokat szolgált. Tájékoztatása szerint a NATO-val már megtörténtek a szükséges egyeztetések és Pápa városa is üdvözli a fejlesztési elképzelést.

MTI
Fotó: ww.nspa.nato.int