2024 május 02

RSS Facebook

2011. december 06. kedd, 21:29

Irak F-16-ost szeretne légierejének Kiemelt

Értékelés:
(0 értékelés)

Irak F-16-os vadászgépekkel szeretné felszerelni a jelenleg működésképtelen légi erejét. Az arab ország idén szeptemberben jelentette be, hogy első körben 18 darab F-16 Block 52-es gépet vásárolna az Egyesült Államoktól, amely egy harci század felállítását tenné lehetővé első körben. A legújabb híradások szerint Irak további 18 darab F-16IQ-t vásárolna, hogy tovább növelje légvédelmi képességét. Ugyanakkor jelen pillanatban még nagyon messze áll az iraki légierő attól, hogy bármilyen légvédelmi feladatokat ellásson.

Az Irakba érkező F-16 Fighting Falcon harci gépek a Block 52-es széria legmodernebb berendezéseivel lesznek felszerelve, beleértve az APG-68V9-es lokátort és elektronikai zavarórendszert, fegyverzetében pedig szerepel a Raytheron gyártotta AIM-120 AMRAAM közepes hatótávolságú légiharc rakéta.



Szaddam Huszein uralkodása idején az iraki légvédelem volt a legerősebb az arab világban. Az 1980-88 között zajlott irak-iráni háború végére az iraki légierőnek több mint 500 harci gépe volt, köztük MiG-25-ös vadászgépek, valamint Tu-22-es és Tu-16-os bombázók. Ám ezek jelentős részét megsemmisítették a koalíciós erők 1991-ben Kuvait felszabadítása kapcsán. A 2003-as második Öböl-háború során pedig már egyetlen iraki harci gép sem tudott felszállni.

Az Egyesült Államok által is jóváhagyott fejlesztési terv szerint 2020-ra mintegy 350 darab géppel és 20 ezer fővel kell az új iraki légierőnek rendelkeznie. Az első körben megrendelt 16-32 darab F-16-os harci gép azonban vajmi kevés ahhoz, hogy a mintegy 300 ezer négyzetkilométernyi területű ország légterét megvédje. Az iraki katonai vezetés elképzelése szerint öt harci századba szervezve 96 darab F-16-ossal lehetne az ország légvédelmét megbízhatóan ellátni. Ám egyelőre ezek a számok sem véglegesek.

Az amerikai csapatok december 31-ei kivonása után még egyáltalán nem lesz működőképes az iraki légvédelem, hiszen sem technikában, sem személyi állományban nem állnak készen a feladatra. Az iraki vadászpilóták első csoportja 2010-ben kezdte meg a kiképzését a Tikritben lévő új iraki repülőakadémián.

Ezen kívül az iraki légierőnek szüksége van még felderítő repülőgépekre is többek között pilóta nélküli repülő eszközökre, valamint új légtér ellenőrző lokátorokra is. A Pentagon ezzel kapcsolatban jelezte, hogy lehetségesnek tartják a Lockheed Martin által gyártott AN/FPS-117-es légvédelmi lokátornak és egy darab King Air 350ER felderítő repülőgépnek az eladását. Az irakiaknak jelenleg egy felderítő százada van, amely délen a basrai bázisról üzemeltet egy Seabird SB7 L-360 Seekerst, illetve egy másik SB7 L-360 Seekerst valamint egy Cessna 208B Grand Caravans az északi Kirkukban.

Iraki források szerint a jövő év közepére lesz teljesen működőképes az iraki légvédelmi radarrendszer. Ugyanakkor a közelmúltban megtartott Szaúd-Arábia-i katonai konferencián arról is szó esett, hogy Irak esetleg csatlakozna addig az Arab-öböl országaihoz egy közös légtér védelmi koncepció keretében, amíg saját légvédelme nem lesz teljesen működőképes.

Fotó: Lockheed Martin