2024 május 03

RSS Facebook

2011. november 28. hétfő, 16:51

Életet mentett Vilmos herceg Kiemelt

Értékelés:
(0 értékelés)

2016 -tól civil mentőszervezetek vehetik át a tengeri kutató-mentő szolgálati feladatokat Nagy-Britanniában. Erről számolt be a közvéleménynek Justine Greening közelkedési miniszter hétfőn. Azért határozott így a brit kormány, mert 2016-tól kivonják a hadrendből a Brit Királiy Légierő koros Sea King Mk3A kutató-mentő helikoptereit, s ahelyett hogy újakat állítanának szolgálatba helyettük, a kutató-mentő feladatokat átadják civil légimentő szervezeteknek. Ez is része annak a költségmegtakarítási programnak, amelynek kapcsán csökkentik a brit véldemi tárca 37 milliárd fontos éves költségvetését.


A közelkedési miniszter szerint már most is vannak átfedések a katonai légi kutató-mentő szolgálat és egyes magánkézben lévő helikopteres mentőszervezetek munkájában, mi több a civilek éppen olyan magas színvonalon el tudják majd látni ezeket a feladatokat, mint ahogyan azt a katonai pilóták teszik napjainkban.



Külön érdekessége a bejelentésnek, hogy a hétvégén éppen II. Erzsébet brit uralkodó unokája, Vilmos herceg helikopteres egysége hajtott végre egy éles légimentést az Észak-Walesben fekvő Anglesey szigetén lévő RAF Valley légitámaszpontról. A trónörökös – aki másodpilótaként repül az egyik Sea King kutató-mentő helikopteren – egysége vasárnap kapott riasztást, miután a Swanland nevű teherhajó bajba került az Ír tengeren és süllyedni kezdett a heves viharban. A helikopteres egység feladata volt a legénység kimentése. A Vilmos herceggel a fedélzetén repülő Sea King-nek és személyzetének végül két tengerészt sikerült élve kimentenie a hajóról, harmadik társuk életét azonban már nem tudták megmenteni. További öt tengerészt még mindig keresnek.

A Cook-szigeteken regisztrált teherhajó több ezer tonna mészkövet szállított és a nyolc tagú legénysége orosz nemzetiségű volt. A baleset a Llynn félszigettől mintegy 32 kilométerre történt Észak-Walesben. A RAF Valleyban lévő kutató-mentő helikoptert és az Ír Parti Őrség kutató-mentő egységét azt követően riasztották, hogy a hajó leadta a "Mayday" vészjelzését.

A történteket követően Oroszország Nagy-Britanniába kinevezett nagykövete, Alekszander Jakovenko köszönő levelet írt Vilmos hercegnek és társainak azért az önfeláldozásért, amiért életüket kockáztatva kimentették a süllyedő hajóról az orosz nemzetiségű tengerészeket.