2024 április 29

RSS Facebook

2022. május 25. szerda, 13:59

Földmegfigyelési Információs Rendszer Kiemelt

Értékelés:
(1 értékelés)

Túlzás nélkül állíthatjuk, hogy az űrkorszakon belül a műholdas földmegfigyelés korszakát éljük. A társadalom és a gazdaság ma már egyszerűen nem működhet hatékonyan a korszerű, távérzékeléssel nyert adatok, informá­ciók felhasználása nélkül.



Ezt felismerve az Európai Unió immár több mint két évtizeddel ezelőtt elindított egy műholdas adatokat felhasználó globális környezetvédelmi és biztonsági megfigyelési programot, amely 2012-ben a Copernicus nevet kapta. A program önálló költségvetéssel, az Európai Bizottság irányításával működik. A Sentinel néven készülő, kifejezetten a Copernicus céljaira felbocsátott műholdsorozat elkészítése, felbocsátása és üzemeltetése az Európai Űrügynökség (ESA) feladata, az űrtávérzékeléssel gyűjtött információkat kiegészítő helyszíni földi mérési eredményeket pedig az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EEA) a tagállamokkal közös európai környezeti információs és megfigyelőhálózatával (Eionet) együttműködve biztosítja.

A Copernicus program keretében minden egyes napon hatalmas, mintegy 12 tera-bájt-nyi új nyers mérési adat keletkezik, műholdas felvételek és helyszínen gyűjtött adatok egyaránt. A világ messze legnagyobb földmegfigyelési adatszolgáltatójáról beszélünk, amely ráadásul folyamatosan fejlődik, szolgáltatási köre egyre bővül, sőt új generációs műholdak fejlesztése is napirenden van. A Copernicus azonban sokkal több, mint adatgyűjtő rendszer. A mérési, megfigyelési információkat hat fő területre – a légkör, a tengerek és óceánok, a szárazföldek megfigyelésére, a biztonságra, az éghajlatváltozásra és a katasztrófaelhárításra – kiterjedő szolgáltatásai révén dolgozza fel, elemzi és publikálja.

Az EU kedvező adatpolitikája révén a Co-per-nicus program keretében keletkező adatok lényegében teljeskörűen, ingyenesen hozzáférhetők Európa és az egész világ polgárai és szervezetei, gazdasági szereplői számára. Ez hatalmas lökést ad a felhasználási körök bővüléséhez, az innovatív fejlesztésekhez, amelyek révén mindennapi életünk egyre több szegmensébe „törnek be” a földmegfigyelési adatok – miközben ezt a változást talán észre sem vesszük mindig.

A felgyülemlő óriási adatmennyiség, a felhasználók számának robbanásszerű növekedése szükségessé tette, hogy hazánkban is más szemmel nézzünk a földmegfigyelési adatokra. Felvetődött tehát egy nemzeti alap-infrastruktúra kialakításának gondolata. Ez a korábbi párhuzamosságok megszüntetésével, az egyre növekvő mennyiségű adat tárolásával, rendszerezésével, archiválásával, a feldolgozott adatokból a szakmai partnerek által közvetlenül alkalmazható szolgáltatások biztosításával helyezi új alapokra a műholdas földmegfigyelés magyarországi alkalmazásait. A hosszú távon, rendszeresen készülő űrfelvételeknek és az azok alapján meghatározott, nagy területre vonatkozó, objektív módszerekkel feldolgozott összehasonlítható adatoknak a közigazgatás különböző területein is nagy hasznát vehetik.

Az elgondolást tettek követték. A Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség (KIFÜ) vezette, a közigazgatás számos szereplőjét felvonultató konzorcium 7,35 milliárd forint vissza nem térítendő európai uniós támogatással 2017-ben elindította a Földmegfigyelési Információs Rendszer (FIR) földmegfigyelési adat infrastruktúra és szolgáltatások kialakítása elnevezésű projektet (KÖFOP-1.0.0-VEKOP-15-2017-00050).

Az európai Copernicus program adatait felhasználó FIR célja, hogy a hazai közigazgatás és a társadalom szereplői számára hasznos, naprakész műholdas földmegfigyelési adatokat szolgáltató, egységes és integrált rendszert valósítson meg.

A szolgáltatás idén év elejétől vált elérhetővé mind a közigazgatási szereplők, mind a lakossági felhasználók számára a fir.gov.hu honlapon keresztül.

A FIR működése

Most ismerkedjünk meg a FIR felépítésének, működésének hátterével, illetve azzal, hogy a felhasználók milyen módon férhetnek hozzá a szolgáltatáshoz.

A FIR projektnek a kezdetektől kiemelt célja volt a közigazgatási folyamatok műholdas távérzékelési adatokkal történő támogatása. Ennek alapja az adatok letöltésének, feldolgozásának, tárolásának és archiválásának biztosítása, valamint az adatokra épülő alkalmazás- és szolgáltatásfejlesztés. A fejlesztések célja a nemzeti felhasználói igényekre épülő földmegfigyelési szolgáltatások kialakítása. Ezek segítenek a hatósági feladatok hatékony végrehajtásában, és csökkentik a vállalkozások adminisztratív terheit, a szakigazgatási rendszerek számára földmegfigyelési adatokat szolgáltatnak. De a lakossági ügyfeleknek és a vállalkozásoknak is biztosítanak értéknövelt adatokat.

A FIR 2022 januárjától vált elérhetővé a közigazgatási szereplők és a lakossági felhasználók számára a fir.gov.hu honlapon keresztül. A hatósági ügyintézés az egyedi igények szerint kialakított ügyintézői portálra való belépéssel érhető el, míg az egyéb felhasználók az eFöld portálon böngészhetik, illetve szerezhetik be a hazánkról készült műholdfelvételeket. A rendszerbe a Magyarország területét érintő Sentinel–1, –2, –3 és –5P űrfelvételek letöltése közel valós időben történik. Az adatok automatizált minőség--ellenőrzés és a szükséges koordináta-transzformációk után kerülnek a földmegfigyelési adatbázisba. A visszamenőleges tárolás és archiválás megoldott. A szükség esetén rugalmasan bővíthető számítástechnikai eszközpark adattároló kapacitását a biztonság érdekében georedundáns módon, két különböző helyszínen alakították ki.

A rendszerben az adatok feldolgozását automatikus folyamatok segítik. A szakterületi igényekhez illeszkedve az úgynevezett eredménytermékek jelenleg öt fő csoportba sorolhatók: vízborítottsági, mezőgazdasági, erdészeti, tűzmegelőzési és tűzvizsgálati, valamint mozgásvizsgálati célú termékek közé. E csoportokon belül összesen több mint 140-féle termék rendszeres előállításáról van szó. De a FIR-ben lehetőség nyílik kísérletezésre, új feldolgozási algoritmusok kialakítására és tesztelésére is. A feldolgozási folyamatokhoz a szoftverkörnyezet kialakításakor fontos szempont volt az iparági szabványoknak való megfelelés, a rugalmas bővíthetőség és a nyílt forráskódú eszközök használata. A FIR eredménytermékeire építve további értéknövelt szolgáltatások – például egyedi feldolgozások, idősoros vizsgálatok – készíthetők.

A közigazgatás szereplőinek kiszolgálása mellett a FIR-ben a műholdas felvételek mindenki számára ingyenesen, egyszerű regisztrációt követően vagy a korábban Ügyfélkapuként ismert Központi Azonosítási Ügynökkel történő azonosítás után érhetők el. Nemcsak a Magyarországról készült Sentinel-műholdképek, hanem az azokból valós időben képzett ötféle, gyakran alkalmazott index (vegetációs, vízfelület- és hófelületindexek), valamint többféle sávkombináció is hozzáférhető.

A FIR működtetéséért a Földmegfigyelési Operatív Központ (FOK) felel, amelyet a Lechner Tudásközpont Nonprofit Kft.-ben alakítottak ki. A központ feladata a rendszer működésének felügyelete, eseti adatszolgáltatások elvégzése, valamint – igény esetén – a rendszerben futó algoritmusok karbantartása, fejlesztése, új algoritmusok defi-niálása.


Forrás: Űrvilág (www.urvilag.hu)

Készült a Külgazdasági és

Külügyminisztérium támogatásával