2024 április 28

RSS Facebook

2021. július 22. csütörtök, 16:05

Kilencven éve zajlott a magyar óceánrepülés: A hősökre emlékeztünk Kiemelt

Értékelés:
(1 értékelés)

1931. július 14–15-én szelte át a kanadai Harbour Grace-ből indulva Endresz György és Magyar Sándor az Atlanti-óceánt a Justice for Hungary elnevezésű Lockheed Sirius repülőgéppel. Tettükkel örökre beírták nevüket a repüléstörténet emlékkönyvébe, mivel útjukkal számos világcsúcsot is felállítottak. Rájuk emlékeztünk július 15-én a Felcsút melletti óceánrepülő emlékműnél rendezett koszorúzáson.

Manapság – amikor éppen nincsenek utazási korlátozások a pandémia miatt – szinte csak órák kérdése, hogy Európából átruccanjuk a „pocsolya” túloldalára, azaz az Atlanti-óceánt átrepülve az Egyesült Államokba vagy Kanadába. Kilencvenévvel ezelőtt egy ilyen vállalkozáshoz nemcsak egy speciálisan átalakított repülőgép és sok-sok pénz kellett, hanem olyan repülőszakmai tudás és nem kevés bátorság, amely nélkül nem sikerülhetett egy ilyen misszió. Nos, Endresz György és Magyar Sándor volt az a két magyar repülő, akiknél alkalmasabb személyeknem is vállalkozhattak volna erre a küldetésre, hiszen szaktudásuk, elhivatottságuk és felkészültségük révén sikeresen teljesítették a maguk elé kitűzött célt, és Harbour Grace-ből felszállva eljutottak Magyarországra, egészen pontosan a Bicske melletti mezőkig, ahol egy műszaki probléma miatt kénytelenek voltak idő előtt leszállni. Ennek ellenére sikerük világraszólónak bizonyult, hiszen előttük és utánuk soha senki nem repülte át olyan gyorsan és messzire benyúlóan Európa szívébe ezt a távolságot, mint ők.

Arról, hogy ez a hőstett,míg világ a világ,feledésbe ne merüljön, Jávor Géza repülőoktató gondoskodik, ugyanis ő a mozgatórugója annak a kezdeményezésnek, amely hosszú évek óta rendszeresen megemlékezik a magyar óceánrepülés évfordulójáról.

Géza bácsi is idén ünnepelte kilencvenedik születésnapját, s a békés, nyugodt nyugdíjas mindennapok helyett teljes erővel azon dolgozik, hogy az általa vezetett, Magyar Sándorról elnevezett repülőklubnak is legyen saját sportrepülőtere a bicskei határban, közel ahhoz a helyhez, ahol annoEndreszék földet értek.

Mindenesetre a mostani megemlékezés éppen azért volt különlegesebb a megszokottnál, mert az óceánrepülés és Géza bácsi is a kilencvenedik évét ünnepelhette. Nem csoda, ha július 15-én a tikkasztó meleg ellenére igen sokan elzarándokoltak az emlékhelyre. Számosvolt Malév-pilóta is megjelentaz ünnepségen, olyanok, akik Endreszék nyomdokaiban járva jó néhányalkalommal átszelték az Atlanti-óceánt az egykori nemzeti légitársaság tengerentúli járatait vezetve. A meghívott vendégek mellett a Magyar Honvédség is tiszteletét tette egy Airbus H145M helikopterrel, illetve Besenyei Péter műrepülő-világbajnok tartott egy rögtönzött légi bemutatót az egybegyűlteknek.

(sajtos)

A meghívott vendégek

A 90 éves Jávor Géza bácsi köszöntőt mond

A Magyar Honvédség új, Airbus Helicopters H145M helikoptere az ünnepségen

Fotó: Aeromagazin