2024 április 28

RSS Facebook

2021. április 12. hétfő, 09:34

Űrhajósókat toboroz az Európai Űrügynökség Kiemelt

Értékelés:
(0 értékelés)

Megkezdődött az Európai Űrügynökség újabb űrhajósainak válogatása – AstroSel ’21

Tizenegy év után az Európai Űrügynökség (ESA) ismét űrhajós-válogatást hirdet a tagállamok között. 2021. március 31. és május 28.között válik elérhetővé az a hivatalos online felület, amelyen keresztül a jelentkezés benyújtásával egyidejűleg feltölthetők lesznek a szükséges dokumentumok a potenciális űrhajósjelöltek számára.

A kiválogatás 2021 májusától 2022 októberéig tart, melynek során a jelöltek átesnek pszichológiai, pszichometrikai, valamint orvosi szűréseken, és sor kerül a szakmai interjúkra. Várhatóan 2022 utolsó negyedévében jelentik be a válogatáson sikeresen átesett űrhajósjelölteket, akik 2023-ban kezdik meg alapképzésüket a németországi Kölnben található Európai Űrhajósképző Központban (EAC).

Az űrhajósjelöltek számára az ESA kétféle foglalkoztatottsági lehetőséget biztosít a kiválogatás során felmért kompetenciák alapján:

̶        Karrierűrhajós:teljes munkaidőben, hivatalos ESA-alkalmazotti jogviszony keretein belül vesz részt a legkiemeltebb, komplex küldetésekben (pl. holdra szállás), akár parancsnoki szerepkörben. A karrierasztronauták hivatalos ESA-szóvivők, akik az Európai Űrügynökséget képviselik hivatalos formában.

̶        Projektasztronauta:a tartalékos állomány tagja, akinek nincs hivatalos ESA-alkalmazotti jogviszonya, de sikeresen teljesítette a kiválogatás valamennyi szakaszát. A projektasztronauták számára akkor nyílik meg az űrrepülés lehetősége, ha a karrierasztronauták nem képesek kiszolgálni a repülési igényekhez szükséges emberi erőforrást. A tartalékos állomány tagjai leginkább a Nemzetközi Űrállomás (ISS) és egyéb kereskedelmi célú, rövid távú űrrepüléseken vehetnek részt.

A tartalékos állomány tagjai tanácsadói szerepkörben, szerződéses jogviszonyban segítik majd az ESA munkáját. A repülési igények és a küldetések során nyújtott teljesítmény függvényében a tartalékos űrhajósoknak is lehetőségük lehet csatlakozni a karrierasztronauta-állományhoz.

A jelentkezés feltételei:

̶        Állampolgárság bármelyik ESA-tagállamban.

̶        MSc diploma természettudományi, mérnöki, matematikai vagy informatikai területeken.

̶        Minimum három év posztgraduális tevékenység az adott területen, folyamatosan bővülő felelősségi körökkel, szerepvállalással.

̶        Felsőfokú angol nyelvtudás (CEFR C1), egyéb nyelv középfokú ismerete előny.

̶        Erős motiváció a folyamatosan változó, utazással és hosszan tartó távolléttel járó munkavégzéssel szemben.

̶        Rugalmasság az Európán belüli és kívüli munkavégzés tekintetében.

̶        Extrém terhelhetőség.

̶        Hajlandóság tudományos kísérletekben történő részvételre.

̶        EU 1178/2011 Annex IV (Part-MED) Class 2 orvosi minősítés.

̶        Önéletrajz (Europass formátumban).

̶        Motivációs levél.

̶        Maximális életkor: 50 év.

̶        Magasság: 153–190 cm.

A helytelenül, hiányosan vagy késve feltöltött jelentkezéseket automatikusan elutasítják. A jelentkezési határidő: 2021. május 28.

Az ESA egyaránt várja női, férfi, illetve mozgásszervi korlátozásokkal rendelkező pályázók jelentkezését. Az úgynevezett paraasztronauta programegy eddig teljesen kiaknázatlan terület, amely lehetőséget nyújt a legszélesebb társadalmi körök számára az űrutazás megvalósítására.


Miért érdemes űrhajósnak lenni?

Az űrhajósok a kiképzés és az űrrepülések során a legkorszerűbb technológiákkal dolgoznak rendkívül extrém körülmények között. Űrhajósnak lenni olyan életmódot jelent, amely a sok áldozat és lemondás mellett lehetőséget ad a tudomány és a technika legszélesebb körű megismerésére, felhasználására. A küldetések során az emberiség és a Föld mindennapjait forradalmasító kutatásokban, felfedezésekben vehetünk részt.

A karrierasztronauta-állomány tagjai az ESA alkalmazottjaiként részesülnek az űrügynökség munkavállalói számára létrehozott juttatásokban. Ezek között szerepel a külföldi munkavégzéshez szükséges lakóhelyváltozás anyagi támogatása, családot érintő juttatások és a széles körű szabadságolás.


Kutató űrhajós vagy pilóta?

Gyakorlatilag nincs különbség a kutató űrhajós és a pilóta mindennapjai között az űrrepülések vonatkozásában. Az asztronautáknak egyaránt rendelkezniük kell a megfelelő tudással és képességekkel a különböző űreszközök üzemeltetését illetően és a fedélzeten vagy az idegen égitest felszínén végrehajtott kísérletek tekintetében. A repülési tapasztalat bizonyos szempontból előnyt jelenthet, de nem feltétele sem a jelentkezésnek, sem a sikeres felvételnek.


Hogyan történik a kiképzés?

A polgári légi közlekedéshez hasonlóan az asztronautaképzés is három fő elemre bontható:

̶        alapképzés (basic training)

̶        kijelölés előtti képzés (pre-assigment training)

̶        küldetésre felkészítő képzés (increment training)

Az alapképzés (basic training)során egy átfogó elméleti és a fizikai állóképességeket érintő oktatási programban vesznek részt a jelöltek. A tantárgyak között szerepel az Európai Űrügynökség megismerése, nemzetközi űrjog, csillagászat, égi mechanika, rakétatudomány alapjai, illetve szakmai angol és orosz nyelvismeret is. Az alapképzést követően a jelöltekből kiképzett űrhajósok válnak, akik rendelkeznek minden olyan alapvető tudással és képességgel, amely lehetővé teszi a későbbiekben a konkrét küldetésekre történő felkészülésüket.

küldetésre történő kijelölés előtti képzés (pre-assignment training)az ESA és partnerei által rendszeresített eszközök, eljárások alkalmazásának elsajátítását jelenti. Az űrhajósok megtanulják a Columbus kísérletezőmodul működését, üzemeltetését és karbantartását. Ebben a fázisban sor kerül a súlytalanságban történő munkavégzés elsajátítására és az űrséták megismerésére is. A program sikeres teljesítését követően a leendő űrhajósok képesek lesznek magabiztosan üzemeltetni az ESA és partnerei által fejlesztett technológiákat rendkívül széles felhasználási környezetekben.

A kiképzés utolsó lépcsőfoka az ESA-asztronauták számára egy konkrét küldetésre való kijelölést követő felkészítő képzési fázis (increment training). Minden küldetésnek önálló célja van, amelynek eléréséhez különböző eszközöket és eljárásokat használnak. A felkészülés során az űrhajósok megismerik és elsajátítják a küldetés közben alkalmazott űreszközök, műszerek és egyéb technológiák üzemeltetését, karbantartását. Az űrrepülés  csapatmunka, amelyben különböző, előre meghatározott feladathalmazokat kell végrehajtaniuk egyenként a küldetésben érintett asztronautáknak. Így a képzésben egyéni és csapatos felkészítésen vesznek részt az űrhajósok, melynek során nagy hangsúlyt helyeznek a küldetéshez használt űrjármű (Szojuz, Dragon, Starliner, Orion) megismerésére, vészhelyzeti kezelésére.

Az ESA május 28-áig várja a jelentkezést a https://jobs.esa.intweboldalon. Reméljük, minél több magyar kap kedvet az űrutazáshoz.

További információért, kérjük, keressék Magyari Gábor Bélát, az ESA Űrrepülési, Mikrogravitációs és Naprendszer-kutatási Programbizottságának tanácsadóját, az AstroSel ’21 program magyarországi koordinátorát a  Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. ímen.

Az ESA hivatalos tájékoztatását fordította

Magyari Gábor Béla

Készült a Külgazdasági és Külügyminisztérium támogatásával