2024 április 28

RSS Facebook

2020. december 08. kedd, 07:34

Aki legyőzte a démont: 97 éves korában elhunyt Chuck Yeager vadászpilóta Kiemelt

Értékelés:
(0 értékelés)


December 7-én, életének 97. évében elhunyt az Egyesült Államok légi erejének nyugállományú tábornoka, a legendás vadászpilóta, Chuck Yeager, aki a világon elsőként lépte át a hangsebességet 1947-ben egy Bell X–1-es rakéta repülőgéppel. 

Yeager testesítette meg az igazi hős alakját, aki bátorságával, vakmerőségével olyan határokat lépett át, amelyeket soha senki más előtte. Az első kiemelkedő tagja volt annak a berepülő pilóta csoportnak, akiket csak "Igazakként" ismerhetett meg a világ Tom Wolf nagysikerű regényének köszönhetően.

Yeager 1947. október 14-én lépte át első emberként az 1 machos hanghatárt a Bell repülőgépgyár által kifejlesztett XS–1, később X–1-es rakéta repülőgéppel a kiszáradt kaliforniai Muroc-tó medre felett.

Image: US Air Force test pilot Chuck Yeager, who on Octob

Yaeger a feleségéről elnevezett Glamorous Glennis Bell X-1-es előtt.

Elmondása szerint a hanghatár átlépése olyan volt, mint amikor egy sportautóval padlógázzal száguld az ember!

Az amerikaiak 1948-ig titkolták a tényt, hogy neki sikerült elsőként átlépniük a hangsebességet, amikor is a britek jelentették be ugyanezt. Yaeger szerint nem az volt a kihívás, hogy egy repülőgép elérje a hangsebességet, hanem, hogy ne hulljon darabjaira, amikor átlépi a hanghatárt.

65 évvel a történelmi eseményt követően, 2012. október 14-én Yeager ismét megtette a hangsebesség átlépését 30 ezer láb magasan egy F–15-ös vadászgép hátsó ülésében szintén a Mojave sivatag felett.

Yeager katonai pilótaként szolgált még Németországban és Délkelet-Ázsiában a vietnami háborúban, amit követeőn 1969-ben kinevezték dandártábornokká. 1975-ben szerelt le a légi erőtől.

Image: Charles Yeager, Pilot Of Supersonic Jet


Alakját a nagy sikerű "Az igazak" című filmből ismerhette meg a nagyközönség. A filmben Sam Shepard játszotta Chuck Yeagert.


Yeager 1923. február 23-án született a Mud folyó völgyében lévő Appalachianban, Charlestontól 70 km-re délnyugatra. Édesapja olajipari munkás és farmer volt.

Yeager 1941-ben került az Army Air Corphoz miután leérettségizett. Főiskolára azonban nem járhatott, ami a későbbiekben kizáró okot jelentett a számára az amerikai űrprogramban való részvétel során, mivel ott az felvételi követelmény volt.

Először szerelőként dolgozott a hadseregnél, mert az első próba repülése során rosszul lett a pilótafülkében. Ennek ellenére jelentkezett pilótának és miután legyőzte a légi betegségét a II. világháború egyik legeredményesebb vadászpilótájává vált. Tizenhárom német vadászgépet lőtt le 64 bevetése során.

Egyszer őt is lelőtték a németek Franciaország felett, de a helyi partizánok segítségével sikerült elmenekülnie a német fogság elől.

A II. világháborút követően berepülő pilóta lett a Wright-Patterson légi bázison az ohioi Daytonában.

A hangsebesség átlépése után újabb világrekordot állított fel, amikor 1953. december 12-én az X–1A rakéta repülőgéppel több, mint 1600 mérföld/órás (2900 km/h) sebességet ért el.

Ezt követően számos bevetésen vett még részt a vietnami háborúban egy két hajtóműves B–57-es Canberres bombázógéppel Észak-Vietnam felett.

Yeager később számos repülőszázadot vezetett parancsnokként, többek között az Aerospace Research Pilot School-t, ahol a katonai űrhajósokat képezték ki.

Összesen 341 különböző repülőgép típuson repült 18 000 órát töltve a levegőben. Soha egyetlen saját repülőgépe sem volt, de ahogyan azt egy 2009-es interjújában elmondta, "számomra minden repülőgépet Uncle Sam biztosított, méghozzá olyanokat, amilyenekről csak álmodozhat egy pilóta..."

Image: Chuck Yeager, 10/14/97.Edwards Airforce Base, California. Today Brig General Chuck Yeager broke the sound barrier


Yeager 1948. október 10-én átrepült a Charleston híd alatt egy F-80-as harci géppel 450 mph sebességgel. Amikor híre ment ennek, egy fotográfus megkérte, hogy hajtsa végre még egyszer ezt a manővert. Yeager erre csak annyit válaszolt, hogy soha ne repülj oda még egyszer, ahol egyszer már jártál, mert másodszorra biztos, hogy várni fognak ott rád, hogy lelőjenek...

Yeager számos kitüntetést kapott, köztük az Ezüst és Bronz csillagot, a Distinguished Flying Cross érmet, az Air Medalt és a Bíborszívet. Truman elnöktől pedig 1948-ban megkapta a Collier trófeát a hangsebesség átlépéséért. Az elnöki szabadság rendet 1985-ben vehette át.

1945-ben vette feleségül Glennis Dickhouse-ot, aki 1990 decemberében hunyt el rákbetegségben. Négy gyermekük született: Donald, Michael, Sharon és Susan.

Yeager 2003-ban ismét megnősült és feleségül vette a 45 éves Victoria Scott D’Angelot.

Yeager halálával az egyetemes repülés történet egyik legkiemelekedőbb alakját veszítette el.