2024 április 29

RSS Facebook

2020. április 02. csütörtök, 10:51

Lélegeztető gépeket gyárt a Virgin Orbit űrvállalkozás Kiemelt

Értékelés:
(0 értékelés)

A Virgin Orbit egy olyan új lélegeztetőgép mozgató mechanizmust fejlesztett ki, amelyet azonnal nagy számban lehet gyártani a koronavírus járvány miatt megfertőzöttek megsegítésére.

A Virgin Orbit csapata a Bridge Ventilator Consortium (BVC) részeként közösen a Irvine-i University of California (UCI), illetve az austini University of Texas (UT Austin) egyetemekkel egy olyan projektbe kezdett, amely egyszerű műszaki megoldáson alapuló, könnyen és gyorsan legyártható lélegeztetőgépet tervezett a Covid-19 vírus okozta járvány kezeléséhez.

Az elkészült szerkezet jelenleg az amerikai Táplálkozási és Gyógyszerészeti Hatóság (FDA) jóváhagyását várja a sorozatgyártás megkezdéséhez, amely várhatóan április közepén kezdődhet el a cég Long Beach-i üzemében. Amint elkészülnek az első berendezések, azokat azonnal olyan helyekre szállítják, ahol elsődleges szükség van ezeknek a használatára.

Amint a Covid-19-es járvány okozta válság komoly fordulatot vett és kiderült, hogy számos orvosi eszközből nincs elegendő készlet, a Virgin Orbit csapat azonnal lépett, hogy kiderítse melyek az a területek, ahol azonnali segítséget tud nyújtani az egészségügyi szervezetknek. Normális körülmények között a csapat rakétákat épít a leendő űrturisták szállításához. Most viszont annak ellenére, hogy a Virgin Orbit mérnökei és más dolgozói nem egészségügyi szakemberek vagy orvosok és soha korábban nem gyártottak orvosi berendezéseket, olyan innovatív ötletekkel rendelkező és kreatív emberekké váltak, akik azonnal megértették a helyzet súlyosságát és a tudásukat azonnal az új feladatok megoldására tudták fordítani. A stáb tagjai együttesen olyan nagy tapasztalatú fejlesztők, akik pillanatok alatt véghez tudták vinni a tervezés, próbadarab gyártás, tesztelés és végtermék gyártás teljes folyamatát.

A Virgin Orbit munkatársai a közelmúltban felvették a kapcsolatot Gavin Newsom kaliforniai kormányzóval, hogy eligazítást kérjenek a segítség nyújtáshoz. Így kerültek közvetlen kapcsolatba a kaliforniai vészhelyzeti orvosi hivatallal (CESMA), amely összekötötte őket a BVC-vel.

A BVC olyan kiváló orvosokból, orvosi eszközöket gyártó szakemberekből és kutatókból áll, akik a járvány kitörése óta folyamatosan megosztják az ötleteiket, eljárási terveiket, elképzeléseiket az országon belül és más nemzetközi szervezetekkel azzal kapcsolatban, hogy milyen eszközökkel, módszerekkel lehet a kialakult orvosi eszköz hiányt a legrövidebb idő alatt, a legrövidebb úton pótolni a járvány kezelésének az érdekében.

Jelenleg szinte csak az ultra modern ICU-rendszerű lélegeztető gépek állnak a korházak rendelkezésére, még azon betegek számára is, akik nem igénylik azt a fajta teljes körű lélegeztetési ellátást, amelyet az ilyen típusú berendezések nyújtanak. Viszont így nem jut elég ebből a készülékből azoknak, akik viszont súlyos állapotban vannak és csak az intenzív lélegeztető gépes kezelés révén juthatnak túl a járvány okozta betegség leküzdésén. A Virgin Orbit által kifejlesztett mechanikus lélegeztető gép éppen ezen a problémán tud segíteni, ugyanis azoknak a lélegeztetését képes hosszú távon biztosítani, akik nincsenek súlyos állapotban, de a berendezés használatára szükség van az esetükben. Így viszont a legmodernebb lélegeztető gépeket valóban azoknak az ellátására tudják használni, akik állapota kritikus és valóban szükségük van a csúcstechnológiás eszköz használatára.

„Minden este azt látjuk a híradókban, hogy milyen heroikus harcot vívnak az orvosok és ápolók a vírus okozta helyzetben, hogy minél több életet megmenthessenek. – Mondta Dan Hart, a Virgin Orbit vezérigazgatója – Most azt látom, hogy az én kollégáim is minden erejükkel és tudásukkal azon vannak, hogy minél hamarabb elkészülhessenek a prototípussal és annak a tesztelésével. Bízunk abban, hogy a kifejlesztett eszköz valóban hathatós segítséget nyújt majd az első vonalban küzdő egészségügyi dolgozóknak.”

A Virgin Orbit mérnökei gyors tervező munkával meghatározták azokat a paramétereket, amelyek alapján elkezdődhet a mechanikus lélegeztető gépnek a gyártása minél egyszerűbb és gyorsabb módon. A céljuk, hogy egy olyan jól használható, gyorsan legyártható, könnyen mozgatható eszközt állítsanak elő, amelynek a sorozatgyártása elkezdődhet már áprilisban. A cég először a Long Beach-i gyáregységében kívánja a lélegeztetők gyártását elkezdeni, de amint olyan stádiumba jut a projekt, hogy még nagyobb igény lesz a berendezések gyártására, akkor más üzemeket is ráállítanak az eszköz sorozat gyártására.

Fotó: Virgin Orbit

Videó link:

https://www.instagram.com