2024 április 29

RSS Facebook

2019. április 01. hétfő, 13:44

84 éves korában elhunyt Valerij Bikovszkij orosz világrekorder űrhajós Kiemelt

Értékelés:
(0 értékelés)
Március 28-án, 84 éves korában elhunyt Valerij Bikovszkij kozmonauta, aki mind a mai napig világrekordernek számít a leghosszabb egy pilótás űrrepülés tekintetében. Az orosz űrhajóst Jurij Gagarinnal egy csapatban választották ki 1960-ban az űrprogramhoz űrhajós jelöltnek miután elvégezte a Zsukov szovjet katonai repülő akadémiát.
Bikovszkij két évvel Gagarin történelmi repülését követően juthatott fel a világűrbe a Vosztok 5 fedélzetén. A küldetése során a kozmonauta öt napig keringett egyedül űrhajójával a Föld körül, amely világrekordot mind a mai napig nem döntötték meg.

Bikovszkij ezt követően két további űrrepülésen vett még részt. Először 1970-ben a Szojuz-22 majd utána 1978-ban a Szojuz-31 fedélzetén. A második küldetése során sikeresen dokkolt a Szojuzzal a Szaljut-6 űrállomáshoz. Pályafutása során Bikovszkij összesen több, mint húsz napot töltött a világűrben. A harmadik űrrepülése során a Szovjetunió és a baráti szocialista berendezkedésű országok által közösen létrehozott Interkozmosz-program keretében repült a Szaljut-6 űrállomásra, amely repülés során a társa a Német Demokratikus Köztársaság első űrhajósa, Sigmund Jahn volt. Bikovszkij munkásságáért kétszer is megkapta a Szovjetunió Hőse kitüntetést.
Fotó: Interkosmos