2024 április 29

RSS Facebook

2019. március 27. szerda, 15:27

Kivizsgálják az FAA típusengedélyeztetési eljárásának a menetét Kiemelt

Értékelés:
(0 értékelés)



Különbizottságot hozott létre az Egyesült Államok Közlekedési Minisztériuma azzal a céllal, hogy felülvizsgálják az Amerikai Szövetségi Légügyi Hivatal (FAA) típusalkalmassági bizonyítványához kötődő engedélyeztetési eljárásának a menetét. Vagyis azt az engedélyezési folyamatot, amely alapján az FAA alkalmasnak nyilvánít egy új típusú repülőgépet a kereskedelmi forgalomban történő repülésre, például a B 737 MAX típusváltozatot.


A szervezet vezetőjének Darren McDew nyugállományú légierő tábornokot és Lee Moakot, a légitársasági pilóták szövetségének volt elnökét választották meg. Rajtuk kívül még további szakemberek is csatlakoznak a bizottsághoz. A most létrehozott tanács teljesen önálló szervezetként vizsgálja felül az FAA munkáját és tesz majd javaslatokat arra vonatkozóan, ha valamivel nem értenek egyet az alkalmazott gyakorlatban. A repülésbiztonság az elsődleges szempont minden tekintetben, s a külső szakértők bevonása pedig elősegítheti azt a folyamatot, amely révén egy új repülőgép típus megkaphatja a forgalomba állításához szükséges hatósági engedélyt, nyilatkozta Eleine Chao, közlekedési miniszter.

A bizottság teljesen önálló hatáskörrel rendelkezik és csak a közlekedési miniszternek tartozik közvetlenül beszámolni az általa feltárt eredményekről, amelyekről az FAA vezetőjét is tájékoztatják.

A Boeing repülőgépgyár is üdvözölte a bizottság életre hívását, amely a gyártó szerint is tovább növelheti a repülésbiztonságot a légi közlekedési iparágban. A biztonság szerepel mindenek előtt a Boeing repülőgépgyár üzletpolitikájában is, legyen szó tervezésről, gyártásról vagy éppen javításról, karbantartásról. Függetlenül az elmúlt hónapok történéseitől a Boeingnak és a világ vezető repülőgép gyártóinak és a szakhatóságoknak sikerült közösen elérniük azt, hogy a kereskedelmi repülés vált a közlekedési ágak közül a legbiztonságosabbá. 

Ezen kívül Elaine Chao amerikai közlekedési miniszter arra is felkérte a tárcája ellenőrző testületét, hogy hajtsanak végre újra auditot a Boeing B 737 MAX típusjogosítási eljárásával kapcsolatban. Ennek révén pontosan nyomon tudják majd követni azt a folyamatot, amely során a B 737 MAX típus megkapta az alkalmassági engedélyét. 

Mindezekre a felülvizsgálatokra azt követően adott utasítást az Egyesült Államok közlekedési minisztere, hogy két új, B 737 MAX-8-as típusú repülőgép is katasztrófát szenvedett az elmúlt hat hónap során Indonéziában és Etiópiában 346 emberéletet követelve.

Fotó: Boeing