2024 április 29

RSS Facebook

2019. március 15. péntek, 09:36

A Boeing felfüggesztette a B 737 MAX-ek gyári átadásait Kiemelt

Értékelés:
(0 értékelés)

Március 14-én bejelentette az amerikai Boeing repülőgépgyár, hogy ideiglenesen leállítja az úgy gyártású B 737 MAX-8-as és -9-es gépek átadását mindaddig, ameddig a típusnak a már légitársaságok által használt példányai sem repülhetnek. Ettől függetlenül a gyártási folyamatot nem állítják le, hanem továbbra is készülnek ebből a típusból is példányok a Washington államban lévő everetti gyáregységben. 

Amennyiben az etióp gép lezuhanásával kapcsolatos vizsgálatok olyan eredményre jutnak, hogy valamit változtatnia kell a gyártónak az új MAX-eken, akkor ezeket a változtatásokat végrehajtják a már elkészült, de még át nem adott példányokon is – áll a Boeing közleményében. Az amerikai gyártó jelenleg havi 52 darab B 737-es szerel össze, de még ebben az évben szeretnék megnövelni a gyártási rátát havi 57 példányra.


Egyes iparági szakértők ugyanakkor felvetették azt a kérdést, hogy miért éppen a kínai légügyi hatóság majd pedig az európai állíttatta le elsőként a B 737 MAX gépek repülését úgy, hogy egyelőre semmilyen bizonyíték nincs arra vonatkozóan, hogy valóban lenne összefüggés a tavaly októberi indonéz és a márciusi etióp gép katasztrófája között. Mi több, egyelőre még a Lion Air katasztrófájának a kivizsgálása sem fejeződött be, így az sem mondható ki teljes bizonyossággal, hogy a MAX-on bevezetett MCAS (Maneuvering Characteristics Automation System) lenne felelős a 189 és 157 ember életét követelő szerencsétlenségekért. Ugyanakkor tény, hogy Kína és az Egyesült Államok kereskedelmi kapcsolatai igen megromlottak az elmúlt időszakban a Trump kormányzat által bevezetni kívánt kínai árukra vonatkozó vámok miatt. Illetve olyan sem fordult még elő korábban, hogy az EASA, azaz az európai repülésbiztonsági szervezet megtiltsa egy repülőgép típus berepülését EASA tagország légterébe. Külön érdekesség, hogy a német hatóság úgy tette meg mindezt, hogy jelenleg egyetlen B 737 MAX sincsen német lajstromban. Illetve azt sem fordult még elő korábban, hogy a tiltás miatt a levegőben kellett visszafordulniuk egyes légitársaságok járatainak azért, mert B 737 MAX típussal repültek éppen be egy EASA tagország légterébe.

A Boeing 2019 januári beszámolója szerint eddig összesen 5123 B 737 MAX típusú repülőgépre van megrendelése, amelyek közül 355 példányt már át is adtak a légitársaságoknak. Jelenleg az alábbi légitársaságoknak van megrendelése a B 737 MAX különböző változataira:

Fotó: Boeing