2024 április 29

RSS Facebook

2019. február 26. kedd, 09:54

Oroszország is beszáll az űrturizmusba Kiemelt

Értékelés:
(1 értékelés)

Február 18-án beszélt arról a Sputnyik hírügynökségnek Alekszandr Begak, az orosz NPO Aviation and Space Technologies főkostruktőre, hogy öt éven belül Oroszország is képes lesz űrturistákat alacsony Föld körül pályára juttatni (űrugrás) egy olyan űrrepülőgép rendszerrel, amely hagyományos repülőtérről is képes fel-, és leszállni.

Az előzetes tervek szerint egy ilyen utazás mintegy 200-300 ezer dollárba kerül majd a jelentkezőknek fejenként. A főkonstruktőr elmondása szerint már több orosz cég is dolgozik a projekten, amelynek a célja, hogy kifejlesszék a Selena Space Yacht névre keresztelt pilóta nélküli űrjárművet. A szerkezeten jelenleg az AeroNet és a SpaceNet vállalkozások dolgoznak. Az űr cégek két éve láttak hozzá a tervezéshez az orosz nemzeti technológiai fejlesztési tanács támogatásával.

Az űrjármű a tervek szerint majd úgy is száll le, mint egy repülőgép, bár eredetileg még arról volt szó, hogy a szuborbitális repülést követően ejtőernyővel ereszkedik le az űrturistákat szállító kapszula a Földre. A tervezők jelenleg azt elemzik, hogy mekkora az ideális űrrepülési idő a súlytalanság állapotában egy ilyen felszállás során, illetve, hogy milyen legyen az űrjármű repülési pályája. Az eddigi tapasztalatok azt mutatják – mondta el Begak –, hogy egyáltalán nem szükséges akár tíz percnyi időt is eltölteniük az űrturistáknak a súlytalanság állapotában. A tervek szerint összesen három "űrjacht" készül, amelyekben külön-külön 6-6 űrturista foglalhat majd helyet a pilótán kívül. Mivel a repülés minden fázisa automata üzemmódban zajlik majd, a pilóta csak azért lesz a járművekbe ültetve, hogy a jelenléte megnyugtassa az űrturistákat, mondta a főkostruktőr. Az űrrepülőgép a tervek szerint 4833 km/órás sebességgel ér a világűrbe mintegy 120-140 km-es magasságban.

Fotó: NPO