2024 március 29

RSS Facebook

2013. augusztus 02. péntek, 12:11

A GE lezárta az Avio repüléstechnikai üzletágának felvásárlását

Értékelés:
(0 értékelés)


Az akvizíció révén bővül a GE Aviation technológiai kapacitása, 
az olasz vállalat előtt pedig a repüléstechnikai szektoron kívül is megnyílik a növekedés lehetősége

 







A GE bejelentette, hogy lezárta az Avio S.p.A., az olaszországi székhelyű, polgári és hadi repülőgépekhez meghajtórendszereket és alkatrészeket gyártó piacvezető vállalat repüléstechnikai üzletágának felvásárlását.

 A vételár 4,3 milliárd dollár (3,3 milliárd euró) volt. Az Avio űrtechnikai részlegét nem vette meg a GE.

 

Az Avio repüléstechnikai üzletága mostantól Avio Aero néven a GE repüléstechnikai üzletágához, a GE Aviation-höz tartozik. Az Avio Aero központja az olaszországi Torinóban marad. Az akvizíció révén a GE bővíteni tudja jelenlétét és szakértelmét a mechanikus erőátviteli rendszerek, az alacsony nyomású turbinák, az égéstechnológia és az automatizálási rendszerek területén.

 

„Az Avio Aero négy kontinensen folytat tevékenységet, így a gyártási volumen növekedése mellett globális jelenlétünk, valamint fejlesztési kapacitásunk is bővülhet"– jelentette ki David Joyce, az Ohio állambéli Cincinattiben központtal rendelkező GE Aviation elnök-vezérigazgatója. „A GE számára további lehetőséget jelent még az is, hogy az Avio Aero más ipari és repüléstechnikai vállalatok beszállítójaként is tevékenykedik.  Nagyon örülünk, hogy tovább növelhetjük olaszországi jelenlétünket az ipari szektorban.”

 

A GE új lehetőségeket keres majd az Avio Aero számára az energiatermelési, az olajipari és a hajózási szektorban is. Az Avio Aero erőátviteli rendszerek terén meglévő szakértelme például több szektorban is potenciális növekedési lehetőséget jelent.

 

Az Avio Aero Olaszországban Torinóban, Pomigliano d’Arco-ban (Nápoly megye) és Brindisiben működtet gyárakat;  4700 alkalmazottjából 4000 Olaszországban dolgozik. A vállalatnak Lengyelországban, Brazíliában és Kínában is vannak gyárai. Az ügyfelek jól járnak a felvásárlással, mivel a GE beruházni tervez az Avio Aero által kínált termékek és szolgáltatások körének bővítésébe. Emellett a GE az üzletág felvásárlását kiváló lehetőségnek tekinti az árrés növelésére is.

 

A GE Aviation és az Avio Aero közös múltja hosszú időre tekint vissza, hiszen az utóbbi csaknem 30 éve stratégiai beszállítója a GE-nek. Az Avio Aero árbevételének több mint a fele a GE és a GE vegyesvállalatai felé történt értékesítésből származik. A GE és az Avio Aero vezetőiből álló integrációs csapat január óta készítette elő az akvizíció lezárását, amelyre a mai napon került sor.

 

Az 1908-ban Torinóban alapított Avio Aero folyamatosan ruház be a kutatás-fejlesztésbe, és szoros kapcsolatot ápol vezető egyetemi kutatóközpontokkal. Az Avio Aero különféle GE-hajtóművekhez szállít alkatrészeket, kezdve az utasszállító gépekben használt nagy GE90-es és GEnx turbólégcsavaros-gázturbinás hajtóművektől a polgári és hadi helikopterekben használt kisebb CT7/T700-as szabadtengelyes gázturbinás hajtóműcsaládig. Ezek a GE-hajtóművek a repülési ipar legkeresettebb hajtóművei, melyek várhatóan hosszú távon is jövedelmező bevételi forrást biztosítanak a cég számára.

 

A GE Aviation anyavállalata, a GE már jelentős jelenléttel rendelkezik Olaszországban: a cég hét üzletága több mint 7700 embert foglalkoztat több mint 20 helyszínen az országban, beleértve a GE Oil & Gas üzletágának turbinagépészeti termékekkel és szolgáltatásokkal foglalkozó divízióját, melynek Firenzében található a globális központja. Az évi 6 milliárd dollár árbevételű divízió mintegy 5200 alkalmazottat foglalkoztat Olaszországban.