2024 április 19

RSS Facebook

2013. július 03. szerda, 11:20

Először indított Meteor rakétát a Gripen Kiemelt

Értékelés:
(0 értékelés)


A Svéd Védelmi Beszerzési Hivatallal (FMV) együttműködve a védelmi és biztonsági profilú Saab sikeresen lebonyolította a Meteor radar-irányítású, levegő-levegő rakéta sorozatgyártású változatának első tesztindítását. A Gripen ezzel a világ első olyan harcirepülőgép-rendszerévé vált, amely képes a Meteor kilövésére, melyet a Gripen mellett a Eurofighter és a Rafale számára fejlesztettek ki.








Június végén két, sorozatgyártású konfigurációjú Meteor rakéta került első alkalommal kilövésre Gripen vadászgépről, távirányított célpontra. A tesztindítás szemléltette a repülőgéptől való elválást, a repülőgép és a rakéta közötti adatkapcsolatot, valamint a Meteor célbefogó képességét. A teszt másik célja az volt, hogy igazolják azt a vezérlési parancs-támogató rendszert, amely a pilóta számára került kifejlesztésre.

„A tesztelés a tervek szerint zajlott, és ezzel egy újabb fontos lépést tettünk a Gripen C/D integrációs és fejlesztőmunka folyamatában” - mondta Michael Östergren, az FMV Meteor projektjének menedzsere. „Elégedett vagyok az eredményekkel, amelyeket közös munkával értünk el; mindezek nagymértékű önbizalmat biztosítanak a Meteor Gripenre való integrálásának további munkálataihoz.”

A Meteor egy olyan BVRAAM (látótávolságon túli levegő-levegő rakéta), amelyet a nagy távolságra lévő, légi célpontokhoz fejlesztettek ki. A fegyver egy olyan európai együttműködés eredménye, amelyben Svédország, Franciaország, Olaszország, Spanyolország, Németország és Nagy-Britannia vettek részt. Nagy-Britannia felel a szerződésekért, a munkát a Brit Védelmi Beszerzési és Támogatási Hivatal, a DE&S irányítja.

„Ismét bebizonyosodott, hogy a Gripen piacvezető harcirepülőgép-rendszer, amely nagy lehetőségekkel rendelkezik az új képességek (pl. fegyverek és szenzorok) gyors, folyamatos és költségkímélő integrációjához. Mindez saját hatékony munkavégzésünknek és a Gripen újító szellemű tervezésének/kialakításának köszönhető. Légvédelmi tekintetben, a Saab PS05 radarral és a Meteor rakétával ellátott Gripen képviseli a világ abszolút legjobbját” - mondta Lennart Sindahl, a Saab aeronautikai üzletágának igazgatója.

A tesztelést végzők csoportjában jelen voltak a Saab, az FMV és a brit MBDA képviselői. Ősszel újabb vizsgálatokat végeznek, hogy az új képességek 2014-ben leszállíthatóak legyenek.