2024 április 19

RSS Facebook

2013. március 25. hétfő, 13:29

A Saab a második Gripen E megrendelést kapja Kiemelt

Értékelés:
(0 értékelés)


A védelmi és biztonsági profilú Saab a Svéd Védelmi Beszerzési Hivatallal (FMV) kötött megállapodás keretében 10,7 milliárd svéd korona (389 milliárd forint) értékű megrendelést kapott a 2015 és 2023 közötti üzemeltetésekre vonatkozólag. Az említett megállapodást 2013. február 15-én hozták nyilvánosságra.

Az FMV-vel kötött Gripen E megrendelés tartalmazza 2013 és 2026 között a vadászbombázó Svédország számára történő fejlesztését és módosítását, valamint Svájc számára egy esetleges, új Gripen E repülőgépek gyártásáról szóló megrendelést.





Az FMV a napokban megrendelte a Gripen E hátralévő fejlesztési munkálatait, ezek értéke 10,7 milliárd svéd korona (389 milliárd forint). A megrendelés tartalmazza az igényegyeztetést és fejlesztési munkálatokat, valamint a kísérleti és tesztberendezések, a szimulátorok és a teszterek rendszeresítését.

A lehetséges megrendelések teljes értéke a megegyezés értelmében 47,2 milliárd svéd korona (1716,4 milliárd forintot). Ebből 13,2 milliárd svéd koronát (480 milliárd forint) már kifizettek, de az összeg könyvelésére akkor kerül sor, amikor a Saab mindegyik megrendelést megkapta. A megegyezésben foglalt többi megrendelés 2013-2014 körül várható.

„Ez egy stratégiai jelentőségű megrendelés, amely nagyon fontos a Saab, mint vállalat és a Gripen, mint rendszer részére. A Gripen az egyik legmodernebb harci repülőgép-rendszer. A mostani fejlesztési és a várható módosítási megrendelésnek köszönhetően a vállalatunk, erős, versenyképes előnyre tesz szert. Ezt az előnyt akkor hasznosíthatjuk, amikor növeljük tevékenységünket az export piacon” - mondta Håkan Buskhe, a Saab elnöke és vezérigazgatója.

A Gripen egy olyan egyedülálló harci repülőgép-rendszer, amely kimagasló védelmi képességgel rendelkezik. A rendszert ma öt ország használja, emellett a brit légierőnél képzési célokat teljesít.


„Megrendeléseket kaptunk az FMV-től a Gripen E teljes fejlesztésére, és ez lehetővé teszi számunkra, valamint az FMV és partnereink számára a költséghatékony munkát. Civil programjainkon, a Neuron projekten és a Gripen Demo programon belül szisztematikusan, lépésről lépésre kidolgoztuk és teszteltük a repülőgép-rendszerek fejlesztésének módszereit, így iparágunkban globális szinten, egyedülállóan hatékonyakká váltunk” - mondta Lennart Sindahl, a Saab repüléstechnikai üzletágának igazgatója.

Ennek az FMV-vel kötött megállapodásnak részét képezik még a következők: 60 Gripen C repülőgép Gripen E-re való módosításának lehetséges megrendelése Svédország számára, első szállítások Svédország számára 2018-ban; bevetés-specifikus felszerelés és fenntartási munkák a Gripen E-re vonatkozóan Svédország számára, első szállítások 2018-ban, valamint 22 új Gripen E szállítása a hozzátartozó felszereléssel Svájc számára, amennyiben az ország a Gripen E vásárlása mellett dönt.

A megállapodásban megjegyzésként rögzítették,  hogy az FMV-nek joga van – néhány előfeltétel értelmében – a megrendelés részleges vagy teljes lemondására. Ebben az esetben a Saabnak joga van a felmerült költségekre és a megszakítás költségeire. A megegyezésben szerepel még néhány rendelkezés, amely arra az esetre vonatkozik, ha Svájc mégsem rendelne Gripen E-t.

Saab sajtóközpont
Fotó:  Saab