2024 április 20

RSS Facebook

2013. február 13. szerda, 10:51

Helikopteres korrupciós botrány Olaszországban Kiemelt

Értékelés:
(1 értékelés)

Február 12-én kedden őrizetbe vette az olasz rendőrség Giuseppe Orsit, az olasz Finmeccanica konzorcium (az Agusta-Westland helikoptergyár anyavállalatának) az elnök-vezérigazgatóját korrupciógyanú miatt. Illetve szintén nyomozás indult Bruno Spagnolini, az AgustaWestland helikoptergyár vezérigazgatója ellen is, akit házi őrizetben tartanak.

A hírügynökségi jelentések szerint azért került előzetes letartóztatásba az Agusta helikoptereket gyártó – részben állami tulajdonban lévő – olasz védelemipari cég vezetője (aki 2011-ig az AgustaWestalnd helikoptergyár vezérigazgatója volt), mert korrupció gyanúja merült fel az indiai védelmi minisztériumnál történt AW 101-es helikopterek eladása kapcsán. Az indiai fegyveres erők összesen tizenkét darab AW 101-es VIP helikoptert rendeltek 2010-ben az olasz gyártól, ám a feltételezés szerint kenőpénz segítségével vált győztessé az olasz-brit cég a tender során. Szintén vizsgálatot indított az olasz rendőrség korrupcióellenes csoportja Bruno Spagnolini, az AgustaWestland vezérigazgatója ellen is az indiai beszerzés kapcsán. Az indiai helikopter beszerzés értéke 560 millió euro (753 millió USD), amely kapcsán az olasz cégcsoport tagadja, hogy bármilyen illegális kifizetést eszközölt volna a tender elnyerése érdekében.

Mint ismeretes, az AgustaWestland a közelmúltban az olasz véldelmi minisztériummal közösen adott be ajánlatot a Magyar Honvédség számára is 18 darab AW 139M helikopter vásárlására a honvédségénél jelenleg működő orosz helikopterflottának a leváltására.

A képen a bal oldalon Giuseppe Orsi, elnök-vezérigazgató