2024 március 28

RSS Facebook

2012. december 12. szerda, 17:00

Dánia is a Sikorsky MH–60R SEAHAWK helikoptert választotta Kiemelt

Értékelés:
(0 értékelés)

Bejelentette az amerikai haditengerészet (US Navy), hogy a dán kormány kilenc darab MH–60R SEAHAWK helikopter beszerzése mellett döntött a dán tengerészeti helikoptermodernizációs programjának az eredményeként. A 686 millió USA dolláros üzletet az amerikai kormány FMS-programjának (Foreign Military Sales) keretében hajtják végre.

Dánia a második olyan ország, amelyik a világ legkeresettebb közepes katonai szállítóhelikopterének, az UH–60-as Black Hawknak a tengerészeti változatát, az MH–60R Seahawkok választotta a korábbi tengerészeti helikopterének a leváltására. Hasonlóképpen eddig az ausztrál haditengerészet döntött, amely 24 darabot vásárolt ebből a típusból 2011-ben. Az új MH–60R tengerészeti helikoptereket 2018-ban veheti majd át a dán haditengerészet. A gépek belső felszerelését a Lockheed Martin és a Raytheon szállítja.

A dán haditengerészet számára készülő SEAHAWK helikopterek egyaránt alkalmasak lesznek a tengeri kalózok elleni hadviselésre, azaz vízfelszíni célok támadására, a dán érdekek megvédésére az észak-atlanti térségben, illetve bármilyen más nemzetközi misszióban való részvételre.

Hasonló döntést legutóbb a svéd kormány hozott, amikor első európai vásárlóként szintén az amerikai Sikorsky helikoptergyár UH–60M Black Hawk helikoptere mellett döntött, s ezzel szereli fel a svéd hadsereget, mivel a korábban megrendelt európai NH–90-es program csúszása miatt nem tudták a szállítók időben átadni ezeket a forgószárnyasokat. A 15 darab Black Hawk-ot idén szeptemberben le is szállította a Sikorsky helikoptergyár a svéd hadsereg számára, amely Afganisztában is használja majd a forgószárnyasokat szállító, MEDEVAC és kutató-mentő feladatok végrehajtására is. A 15 darab gépet egyébként rekord idő, 16 hónap alatt szállította le a gyár, pedig ezek a gépek nem is a lengyelországi Mielecben lévő Black Hawk gyártósoron, hanem az Egyesült Államokban lévő gyárban készültek. A programban – hasonlóan a magyar Gripen üzlethez – a svéd védelmi beszerzésekért felelős FMV is közreműködött, illetve az ipari együttműködés keretében a Gripeneket is gyártó Saab is bekapcsolódott az üzletbe, s az UH–60M helikopterek karbantartásában és javításában vesz részt.

www.mh-60.com

www.lockheedmartin.com/us/products/mh60r.html

Fotó: Lockheed Martin