2024 március 28

RSS Facebook

2012. október 08. hétfő, 14:11

Gripen repül Svájc felett Kiemelt

Értékelés:
(0 értékelés)


A héten, október 10-én és 11-én a Svájci Légierő Axalp repülő bemutatója alkalmával debütál a Gripen E/F tesztrepülőgép a svájci Alpok felett. A gép szerdán reggel érkezett a svédországi Linköpingből megállás nélkül Svájcba.

Ez lesz az első alkalom, hogy Gripen E/F tesztgép repül Svájc felett. Október 10-én és 11-én a gép részt vesz a Svájci Légierő éves légi bemutatóján Axalp-Ebenfhlurban a légierő lőtéren. A Gripen október 3. és 12 között marad Svájcban az Emmen Légibázison. A kétüléses tesztgépet a svájci fegyverbeszerzési hivatal, az armasuisse és a Svájci Légierő pilótái vezetik majd, a Saab tesztpilótái pedig a hátsó ülésen foglalnak helyet.




„Megtiszteltetés számunkra, hogy meghívtak minket erre a magas szintű rendezvényre, és hogy lehetőségünk nyílik bemutatni a következő generációs Gripen képességeit a Svájci Védelmi Erőknek, valamint Svájc lakosságának”, mondta Richard Smith a Saab svájci Gripen programjának kampányigazgatója.

Az Axalp bemutatóhoz kapcsolódóan október 9-én a földön és a levegőben egyaránt bemutatják a gépet a Svájci Védelmi Bizottság számára. Továbbá az armasuisse, a svájci hadsereg beszerzési hivatala október 12-én, pénteken tart Gripen bemutatót a sajtó képviselői számára. 

Az új generációs Gripen E/F egy fejlett és modern vadászgép rendszer, amely világszerte megfelel a jövő légtérvédelmi elvárásainak. A Saab a korábbi Gripenekből szerzett tapasztalatokra épít, amelyek már öt légierőnél bizonyítottak. A Gripen NG kiugróan kiemelkedő teljesítményt mutat majd fel. A Svájc számára leszállítandó Gripen E korszerű vadászgép rendszer, fmagas szintű képességekkel. Az új generációs Gripen E új szoftverét és hardverét (például az új AESA radart) tesztelték és bemutatták a Gripen E/F tesztgépben.

Fotó: Gripen