2024 március 29

RSS Facebook

2012. augusztus 06. hétfő, 11:03

Új rendszer, parkoló fejlesztések a Budapest Airportnál

Értékelés:
(0 értékelés)


A Budapest Airport új, korszerűbb parkolási- és behajtási rendszert vezet be 2012. augusztus 8-án 0 órától a 2. Terminálon. A Repülőtéri Rendőr Igazgatósággal, a közlekedési hatósággal és a repülőtéri partnerekkel közösen kidolgozott rendszer megnyitja a 2. Terminál indulási- és érkezési szintjét az autósok előtt, akik 5 perces időtartamra ingyenesen szállíthatják ki és vehetik fel az utasokat a járdánál. A fő parkolási terület az épületek előtti „katlanban” az ún. Terminál Parkoló lesz a 2A és a 2B előtt, ahol 749 autó számára építettek ki férőhelyet.








Nyomja meg a gombot, vegye el a jegyet és hajtson át az automata sorompón, tegye ki az utasokat és hajtson ki öt percen belül a 2. Terminál előtti útszakaszról ugyanezzel a jeggyel – ingyen. Röviden ilyen egyszerű lesz augusztus 8-a után a be- és kihajtás a repülőtér 2. Termináljának közvetlen közeléből. Az új behajtási rendszer megnyitja mind az indulási- mind az érkezési szintet az autósok előtt (ez utóbbi évek óta zárva volt az építkezések és a felújítások miatt) hogy öt percig ingyenesen tegyék ki vagy vegyék fel az utasokat közvetlenül a terminálon járdánál. Azok az autósok, akik közvetlenül a terminál járdájánál akarják hagyni a kocsijukat a Prémium Parkolóban 2 000 forintot kell, hogy fizessenek 30 percért. Az ún. Terminál Parkolóban viszont, lent az épületek előtt, mindössze 800 forintba kerül félóra parkolás. 

A budapesti repülőtér fejlesztése és átépítése három évvel ezelőtt kezdődött a SkyCourt (Égi Udvar) megépítésével. A központi terminálépület tavaly márciusi forgalomba helyezését követően egy évig tartott a 2A és a 2B épületszárny belső felújítása. Most érkezett el az idő a repülőtér számára, hogy korszerűbb és hatékonyabb behajtási rendszert és egyszerűbb parkolási szisztémát vezessen be. 

Az új rendszer bevezetésével lényegesen hatékonyabb és gyorsabb lesz a 2. Terminál előtti közúton az áthaladás, növekszik a gyalogosok és az autósok biztonsága a csúcsidőszakokban is. A BKV-buszok és a Budapest Airport szerződött partnerei (a Főtaxi és az Airport Shuttle Minibusz) továbbra is a kijelölt járdaszakaszok melletti várakozó helyeket illetve megállókat vehetik igénybe, de az előrendelt más taxik is 5 percre ingyenesen hajthatnak be a terminál elé, hogy felvegyék az utasokat. A turistabuszok számára a korábban kialakított rendszer szerint továbbra is lehetőség lesz az utasok ki- és beszállítására közvetlenül a terminál előtt. Az autósok és taxisok számára az épület előtti Terminál Parkolóban 10 perc ingyenes türelmi idő áll rendelkezésre az utasok ki- és beszállítására. 

A terminál előtti útszakaszra behajtva (induláson és érkezésen is) az autósnak kártyát kell elvennie az automatából, majd áthajthat az automata sorompón. Az utasok ki- vagy beszállítása után ugyanevvel a jeggyel 5 percen belül ingyenesen lehet kihajtani. Az ötperces türelmi idő után a Prémium Parkoló díját (bankjegyekkel és érmékkel) a terminál bejáratánál elhelyezett automatáknál lehet kifizetni, mind az indulási-, mind az érkezési szinten. Az ún. Terminál Parkolóban (lent az épületek előtt) az ingyenes türelmi időszak 10 perc. 

„A legtöbb európai repülőtérhez hasonló behajtási- és parkolási rendszert vezetünk be Budapesten is” – nyilatkozta Manel Moreno, a Budapest Airport közúti előtér szolgáltatások vezetője. Hozzáfűzte: „az indulási szinten 70, az érkezésen 53 parkolóhelyet tudunk biztosítani azoknak, akik legkényelmesebb módon, közvetlenül a terminál előtti járdánál akarják leparkolni a kocsijukat. Mindenki másnak azt javaslom, hogy elsősorban az épület előtti Terminál Parkolót vegye igénybe, ahol 749 autó számára van szabad hely. Biztos vagyok abban, hogy az új rendszer bevezetése után kényelmesebb és biztonságosabb lesz a közlekedés a terminál előtti utakon.”

Kép és szöveg: Budapest Airport