2024 április 19

RSS Facebook

2012. július 16. hétfő, 13:15

Indul Varsó új repterén a forgalom

Értékelés:
(0 értékelés)


Indul az első menetrend szerinti járat hétfőn a lengyel főváros új repülőteréről; a Varsótól nem egészen 40 kilométerre fekvő Modlinba a Ryanair és a Wizzair is kiköltözik.










Az új helyszínről a Wizzair július 18-án indítja járatait. A modlini repülőtér 24 órás rendszerben rövid és középtávú nemzetközi járatokat, továbbá belföldi járatokat is fogad. A külföldi légi forgalom három fő útiránya között Stockholm és Brüsszel mellett Budapest is szerepel.

Lengyel sajtóértesülések szerint a fővárosi Chopin repülőtérről elsősorban "fapados" légitársaságok és a charter járatok költöztek át a kedvezőbb üzemeltetési költségek miatt.

A közelgő megnyitó ellenére a repülőtér még nem fogadhat személyszállító repülőgépeket: a Polgári Légiközlekedési Hatóság (ULC) szerdán megadta a vonatkozó engedélyt, de Modlint még be kell jegyeztetni a repülőterek jegyzékébe is.

A volt katonai repülőtér területén felépített terminál naponta 5 ezer utast fogadhat, és 2013-tól évente 2 millió légi utasra számít. A főváros központi pályaudvaráról repülőtéri vasútjáratokat indítanak, amelyek két éven belül már a terminál mellett fognak megállni - addig az utolsó kilométereket busszal kell megtenni. A drágább varsói összeköttetések közé tartozik a közvetlen buszjárat, illetve a taxi.

A beruházást 2010 októberében kezdték, és teljes költségét 250 millió zlotyra (59,8 millió euró) becsülik. A repülőtér uniós támogatással épült és a tervezett vasúti összeköttetést létrehozását is az Európai Unió finanszírozza - adta hírül szerdán a PAP lengyel hírügynökség.

MTI

Fotó: modlinairport.pl