2024 április 20

RSS Facebook

2012. május 25. péntek, 09:52

75 éves a Budapest-Prága légijárat

Értékelés:
(0 értékelés)


Tűzoltó vízsugaras köszöntés, retro-festésű CSA-Boeing 737-500-as, ajándék torta a betonon. Így ünnepelte a Budapest Airport és a CSA cseh légitársaság, hogy pontosan háromnegyed évszázaddal ezelőtt indult meg a rendszeres légiforgalom a magyar és a cseh főváros között.











Pontosan 13.03 perc volt a helyi idő, amikor az évfordulós járat mintaszerű leszállással megérkezett a budapesti betonra. A CSA cseh légitársaság Boeing 737-500-as gépe a hatvanas-hetvenes éveket idéző régi festési minta szerint és az igazán retró „Ceskoslovenské Aerolinie” felirattal az oldalán gurult be a 2. Terminál előterére. A beton határán a Repülőtéri Katasztrófavédelmi Igazgatóság két vadonatúj, rikító sárga festésű Rosenbauer tűzoltókocsija köszöntötte az immár hagyományosnak számító vízsugaras diadalívvel.

A 38-as állóhelyre beguruló Boeing fedélzetéről az utasok távozása után lejött a személyzet is egy csoportkép erejéig, no meg hogy átvegye Kam Jandutól, a Budapest Airport légiközlekedési igazgatójától az erre az alkalomra rendelt különleges tortát. Az ajándékot a cseh légitársaság és a személyzet nevében Jiři Marek, a CSA cseh légitársaság kereskedelmi elnökhelyettese vette át.

A betonon megtartott rövid ceremónia után – már a 2. Terminál épületében – Kam Jandu méltatta a CSA cseh légitársaság és a prágai járat szerepét a Budapest Airport életében. Mint mondotta, „…Az ismert budapesti fejlemények miatt kétségkívül felértékelődött a prágai desztináció a kínálatunkban, amit jól jelez, hogy vannak napok, amikor nem kevesebb, mint öt járat közlekedik a magyar és a cseh főváros között. Továbbra is megbízható, stabil partnerként tekintünk a cseh nemzeti légitársaságra és kívánunk nekik újabb sikeres 75 évet Budapesten!”

Jiři Marek, a CSA cseh légitársaság nevében kifejtette: ”Budapest egyike a legfontosabb desztinációinknak, ami jól tükrözi a hagyományosan szoros cseh-magyar gazdasági és idegenforgalmi kapcsolatok jelentőségét. A jövőben azt is szeretnénk kidomborítani, hogy Prága egy sor más európai irányba is kínál átszállási lehetőséget, így például Oroszországba és a Baltikum irányába, amelyek jelenleg nehezebben érhetőek el Budapestről.”

Kép és szöveg: Budapest Airport