2024 április 19

RSS Facebook

2012. március 26. hétfő, 14:47

Átfogó nemzetközi légiközlekedési felülvizsgálat Magyarországon

Értékelés:
(0 értékelés)


A Nemzetközi Polgári Repülési Szervezet (ICAO), az ENSZ légi közlekedéssel foglalkozó szakosított szervezete átfogó repülésbiztonsági auditot végez Magyarországon 2012. március 26-30. között. A szervezet küldöttségét köszöntő Schváb Zoltán közlekedésért felelős helyettes államtitkár kijelentette: Magyarország képes kiválóan együttműködni az iparágat irányító európai és nemzetközi szervezetekkel, a hazai szakemberek munkája nemcsak az auditok ideje alatt felel meg a szakszerűség, ésszerűség és jogszerűség kritériumainak.

Az ICAO legfőbb célja a nemzetközi polgári repülés biztonságának állandó és hatékony biztosítása. Nemzetközi szabványait és ajánlott gyakorlatait a szervezet minden tagállamában, 191 országban alkalmazzák. A legutóbbi, 2008-as magyarországi audit magas, 41 százalékos eltérést mutatott a teljes megfeleléshez képest a szabályozói, felügyeleti, képzési és működési struktúrák és eljárások terén.




Schváb Zoltán hangsúlyozta: a szakpolitikai kormányzat mind stratégiai szinten, mind a napi szakmai munkában határozott lépéseket tett és tesz a kedvezőtlen eredmény kijavítása érdekében. A légügyi vezetés az elmúlt időszakban kijelölte az ICAO Audit Nemzeti Folyamatos Monitoring Koordinátorát. A hazai szakhatóságokkal együttműködve naprakésszé tette a korábbi hiányosságok pótlására készített Javító Intézkedési Tervet. A jövőbeni közös munka megszervezése, végrehajtása, ellenőrzése céljából az érintett intézmények szakértőinek részvételével létrehozta az ICAO Audit Vezetői Csoportot és az ICAO Audit Szakértői Munkacsoportot. További előrelépés várható az auditot követően is, elsősorban a hiányzó jogszabályok kiadásának, hatályba léptetésének és új hatósági eljárások előkészítésével – tette hozzá a helyettes államtitkár.


Az ICAO – a tagállamok számára kétéves átmeneti időszakot biztosítva – 2013. január 1-jétől vezeti be a teljes átfogó repülésbiztonsági audit rendszert megújító, Folyamatos Monitoring Megközelítés (CMA) alapú Folyamatos Felügyeleti Programot (CMP). Az auditrendszer fejlesztésének elsődleges célja a folyamatosság fenntartása, a jövőben szinte havi rendszerességgel vizsgálják majd felül az egyes tagországok repülésbiztonsági teljesítményét. A gyakran frissülő eredményeknek köszönhetően a javító intézkedések hatékonysága könnyen ellenőrizhetővé válik, a tagországok rendszeresen képet kaphatnak kötelező megfelelésük valós állapotáról.


Nemzeti Fejlesztési Minisztérium

Kommunikációs Főosztály

Fotó: Budapest Airport