2024 március 29

RSS Facebook

2012. január 24. kedd, 15:08

Jak-130-asok Szíriának Kiemelt

Értékelés:
(0 értékelés)
A Jak-130-as nem elhanyagolható fegyverzetet hordozhat A Jak-130-as nem elhanyagolható fegyverzetet hordozhat

Miközben Szíriában egyre erősödik a Bassár el-Aszad elnök rezsimje elleni felkelés, és fokozódnak az ország elleni nemzetközi szankciós erőfeszítések, Oroszország  550 millió dollár értékben 36 darab Jak-130-as harci gyakorló gépet ad el Damaszkusznak. Az üzletről beszámoló Kommerszant napilap szerint a szerződést még decemberben írta alá, bár annak tényét sem a gyártó Irkut, sem az állami fegyverexport-ügynökség, a Roszoboronexport nem erősítette meg a RIA Novosztyi hírügynökségnek.

Az üzlet megfigyelők szerint jelzi, hogy Líbiával szemben (mely mellesleg szintén megrendelt hat Jak-130-ast, melyek leszállítására a forradalom miatt már nem volt lehetőség), Moszkva Szíriában elzárkózik a nemzetközi közösség bárminemű intervenciós lépésétől.

Az Egyesült Államok, mely decemberben, egy orosz fegyverrakományt szállító St. Vincent és Grenadin-i teherhajó tartuszi kikötésekor is kérdőre vonta Oroszországot, ezúttal is magyarázatot követel. Azt szeretnék megtudni, miért szállít Moszkva fegyvereket Szíriába, ahol meg nem erősített hírek szerint a felkelés elleni kormányzati fellépés eddig 5400 életet követelt. Szergej Lavrov külügyminiszter, ahogy akkor is, most is leszögezte, hogy „semmi olyat nem szállítunk Szíriába, amit a nemzetközi jog tiltana”.

Kép és szöveg: Zord Gábor László