2024 április 19

RSS Facebook

2011. december 08. csütörtök, 20:31

Irán bemutatta a „levarázsolt” RQ-170-est Kiemelt

Értékelés:
(0 értékelés)

Irán bemutatta azt az RQ-170 Sentinel amerikai pilóta nélküli lopakodó felderítő repülőgépet, melyet a hétvégén sikerült földre kényszerítenie. Az állami televízión bemutatott felvételen a néhány kisebb sérüléstől eltekintve ép, bemutatáshoz előkészített szerkezetet két egyenruhás járja körül és mutatja be egy-egy részletét.

A lépéssel Teherán igazolta állításait, melyet a rezsim kommunikációs jellegzetességei miatt az elmúlt napokban nyugati megfigyelők szkepticizmussal fogadtak annak ellenére, hogy a drón elvesztésének tényét nem hivatalosan több hírcsatornának is megerősítették a Pentagonban. Eszerint az RQ-170-es a határ közelében volt bevetésen a CIA feladatszabása alapján. Ennek ugyanakkor ellentmond, hogy az irániak szerint a gép az afgán határtól 225 kilométerre, Kasmár városa mellett ért földet. A New York Times is azt írta, hogy a gép feladata a nukleáris létesítmények megfigyelése volt, melyek nem az afgán határvidéken fekszenek.


Ami az irániak által alkalmazott módszert illeti, határozottan állítják, hogy elektronikai hadviselési egységeik átvették a gép feletti irányítást, és így tudták viszonylag épségben lehozni.

Teherán jelezte, hogy az incidens miatt bekérették az Egyesült Államok iráni képviseletét ellátó Svájc nagykövetét, hogy tiltakozásukat fejezzék ki, magyarázatot és „kompenzációt” követeljenek. http://www.youtube.com

Zord Fotó: Iráni TV