2024 április 19

RSS Facebook

2011. december 08. csütörtök, 10:01

India: Törlik az "évszázad üzletét"?

Értékelés:
(0 értékelés)

Az indiai védelmi beszerzések történetét ismerve cseppet sem meglepő információ látott napvilágot a minap az Indiai Légierő mesés MMRCA-tenderéről, mely nem kevesebb, mint 126 többcélú közepes harci gép rendszeresítését célozza, s melyet a szaksajtó az "évszázad üzleteként" is emleget egy ideje. Az orosz fegyverexportcég, a Roszoboronexport vezérigazgató-helyettese, Viktor Komargyin a malajziai LIMA airshow-n annak a véleményének adott hangot, hogy a beszerzést törölni fogják az elfogadhatatlan árajánlatok miatt, melyet a két versenyben maradt típus, az Eurofighter és a Rafale gyártói nyújtottak be. Bár lehet, hogy az orosz nyilatkozatban némi "savanyú a szőlő" hangulat is felfedezhető (ajánlott MiG-35-ösüket korábban kizárták az indiaiak), tény, hogy az elmúlt hetekben több jelentés is szólt arról, hogy az eredetileg tíz milliárd dollárban meghatározott keretösszeget mintegy kétszeresen túllépték a francia, illetve az európai konzorcium árajánlatai.

Kapcsolódó hír, hogy a francia védelmi miniszter bejelentette: ha a Dassault nem tudja eladni a Rafele-t külföldre, akkor a 180. francia gép 2018-ban esedékes leszállítása után leállítják a gyártósort. A típus exportkudarcait Gerard Longuet annak tudja be, hogy az amerikai gépeknél - melyeket sokkal nagyobb számban gyártanak - drágább.

A Rafele Indián kívül az Egyesült Arab Emirátusokban is versenyez az Eurofighterrel, miután az öböl-menti államszövetség úgy döntött, hogy eredetileg kizárólagos tárgyalások helyett a nyílt versenyeztetést választja. A hírek szerint ebben az esetben is az ár volt a gátló tényező, annak ellenére, hogy az Emírségek nem a garasoskodásról híresek, ha fegyverbeszerzésről van szó.

Fotó és szöveg: Zord Gábor László


A kategória további elemei: « Irak F-16-ost szeretne légierejének