2024 április 20

RSS Facebook

2011. október 17. hétfő, 14:11

Szojuz visszaszámlálás Francia Guyana-n

Értékelés:
(1 értékelés)

Készen áll az első kourou-i indításra az első Szojuz ST-B hordozórakétával Föld körüli pályára állítandó Galileo műhold. A rakétakomplexumot már kiszállították a Francia Guyana-n lévő kilövőpadra, s az indítás október 20-ra várható.









A három fokozatú Szojuz ST-B hordozórakétát még vízszintes állapotban vontatták ki az összeszerelő épületből a kilövőállásra, ahol függőleges helyzetbe állították, hogy fel lehessen rá helyezni a pályára állításra váró európai navigációs műhold-rendszer, a Galileo-nak az első két elemét. A két egységet még a múlt héten becsomagolták abba a szállító tartályba – Fregat-MT –, amelyet a hordozórakéta legfelső fokozatára illesztettek, s amelyből a műholdak majd kikerülnek a világűrben.


A mostani felbocsájtást azért előzi meg óriási várakozás, mert ez az első alkalom az Európai Űrügynökség (ESA) és az Orosz Űrügynökség történetében, hogy a Dél-Amerikában lévő Francia Guiana-i Kourou űrkikötőből indítanak Szojuz hordozórakétával európai műholdat. Ezidáig ugyanis csak Bajkonurból és Pleszetszkből lőttek fel orosz gyártású Szojuz hordozórakétát. Ugyanakkor nem csak ez, hanem az európai Galileo navigációs műhold-rendszer is most debütál, hiszen ez lesz az első állomása a kontinensünk felett majdan működő navigációs hálózat kiépítésének.

Fotó: ESA