2024 március 29

RSS Facebook

2022. február 14. hétfő, 12:14

Megállapodást írt alá hazánk és az Axiom Space űrvállalat Kiemelt

Értékelés:
(0 értékelés)

December 16-án írta alá Takács Szabolcs, Magyarország washingtoni nagykövete azt a megállapodást a houstoni székhelyű Axiom Space űrvállalattal, amelynek célja a kormány döntése értelmében magyar űrhajós feljuttatása a Nemzetközi Űr­állomásra. De mit is lehet tudni bővebben arról az amerikai magán-­űrvállalkozásról, amely a tervek szerint most február 28-án indítja első saját, négytagú legénységét az ISS-re?

Az Axiom Space űrcéget Michael T. Suffredini, a NASA 2005 és 2015 között a Nemzetközi Űrállomásért felelős, ma már nyugalmazott programmenedzsere, valamint Kam Ghaffarian mérnök, a Stinger Ghaffarian Technologies korábbi alapítója hozta létre azzal a szándékkal, hogy üzleti alapon indítson űrhajósokat a Nemzetközi Űrállomásra. Illetve az amerikai űrkutatási hivatallal kötött szerződés keretében megépítse az ISS első privát, űrhajósok által lakható modulját, melyet a NASA kíván használni 2024-től a Föld körül keringő laboratóriumban. Az erről szóló egyezséget 2020 februárjában írta alá a szervezet a magáncéggel. A NASA célja az, hogy ameddig az ISS működtetése fenntartható marad a Föld körüli pályáján, addig az új egység révén privát cégek, más országok kormányai is igénybe vehessék az űrállomást kutatási és fejlesztési célra az Axiom Space közreműködésével.

A houstoni magánűrvállalat munkatársai elsősorban volt NASA-dolgozók, akik között megtalálható például Charles Bolden, az űrkutatási hivatal korábbi vezetője is, aki tanácsadóként segíti a cég működését. Az Axiom Space partnereinek módjuk nyílik az ISS-re való feljutásra, ahol különféle tudományos kísérleteket végezhetnek, műszaki fejlesztéseket tesztelhetnek mikrogravitációs környezetben, de akár űrturistaként is el-látogathatnak az ISS-re. Továbbá a különböző országok kormányainak is lehetőséget kínálnak arra, hogy a számukra kiképzett asztronauták is tudományos munkát végezhessenek a Nemzetközi Űrállomáson. Egy ilyen megállapodás alapján kezdődik el hamarosan az olasz Walter Villadei repülő ezredes űrhajós kiképzése is. Az olasz légierő pilótája az Axiom űrprogramjának keretében repül majd a világűrbe, hogy tudományos kutatómunkát végezzen az ISS-en. Olaszország már most is szoros kapcsolatot ápol a houstoni űrvállalkozással, ugyanis a Thales Alenia Space cégnél készül annak az első két új űrállomásmodulnak a vázszerkezete, amelyeket az Axiom Space gyárt a NASA számára, hogy a Nemzetközi Űrállomáshoz kapcsolják majd őket. A két új modul azt követően, hogy befejeződnek rajtuk az elsődleges munkálatok Olaszországban, Houstonba kerül, ahol az Axiom Space végzi majd el a belső kialakításukat, elhelyezve bennük mindazokat az eszközöket, felszereléseket és berendezéseket, amelyek az űrhajósok életkörülményeinek fenntartásához és a tudományos kísérletek elvégzéséhez szükségesek. A tervek szerint 2024-ben és 2025-ben juthatnak fel ezek az új egységek az ISS-re.

Az Axiom Space által kiképzett privát űr-hajósok is a SpaceX űrvállalat Falcon–9-es rakétájával feljuttatott Crew Dragon űrhajókkal repülnek majd el a Nemzetközi Űrállomásra. Az elképzelések szerint az első, teljesen civilekből álló ilyen repülés 2022. február 28-án indul, amelynek során négy asztronau-ta utazik majd az ISS-re.

Az AX–1-es számú küldetés személyzetének tagjai Michael López-Alegría parancsnok, egykori NASA-űrhajós, az Axiom Space al-elnöke, az amerikai Larry Connor pilóta, magánvállalkozó, a kanadai Mark Pathy befektető és filantróp, valamint az izraeli Eytan Stibbe filantróp, kutató űrhajós, akik a tervek szerint a nyolcnapos űrutazásuk során számos tudományos kísérletet végeznek az ISS fedélzetén. Többek között orvosbiológiai kutatásokat hajtanak végre kórházak számára, illetve olyan műszaki jellegű fejlesztéseken is dolgoznak a súlytalanságban, amelyek technológiai nagyvállalatok számára fontosak. A három különböző nemzetiségű „axionauta” más és más háttérrel és céllal kíván eljutni a világűrbe és a Nemzetközi Űrállomásra, s valamennyiük számára olyan önálló és közös kutatási platformokat dolgoztak ki az Axiom Space szakemberei, amelyek révén az űrhajósok nemcsak saját hazájuk tudományos életét segíthetik, hanem számos más nemzetközi fejlesztési projektet is támogatni tudnak.

Az Axiom Space részéről Tejpaul Bhatia írta alá a megállapodást Takács Szabolcs nagykövettel (Fotó: Washingtoni magyar nagykövetség)

Mindeközben a NASA már azt is bejelentette tavaly november 8-án, hogy engedélyezte az Axiom Space AX–2-es számú küldetésének repülését is, mely várhatóan ez év végén vagy jövő év elején valósulhat meg. Annak az utazásnak a résztvevői immár két hétig vendégeskedhetnek majd az ISS-en. Az AX–2-es személyzetének parancsnoka az a Peggy Whitson asztronauta lesz, aki korábban első nőként lehetett az ISS egyik parancsnoka. A pilótája pedig az a GT autóversenyző, repülőgép-vezető üzletember, John P. Shoffner lesz, aki az emberi test biológiájával kapcsolatos kutatásokkal is foglalkozik napjainkban.

(sajtos)

Cikkünk a Külgazdasági és Külügyminisztérium támogatásával készült