2024 április 19

RSS Facebook

2021. május 06. csütörtök, 16:44

Bokrétaünnep az Airbus Helicopters új gyulai gyárában Kiemelt

Értékelés:
(0 értékelés)

Munkalátogatás keretében megtartott szűkkörű bokrétaünnepségre került ma sor Gyulán, az Airbus Helicopters Hungary helikopteralkatrész-gyár leendő üzemének építkezésén – közölte a Védelmi Fejlesztésekért Felelős Kormánybiztos titkársága. Az érvényben lévő járványügyi intézkedések figyelembe vételével megrendezett esemény apropóját az adja, hogy a munkálatok során elkészült a gyárcsarnok vasbeton szerkezete, elérve legnagyobb magasságát.

– Az építési menetrend lehetővé teszi, hogy az európai helikoptergyártó és a magyar állam repülőgépipari vegyesvállalatának otthont adó létesítményben terv szerint 2022-től kezdetét vegye a termelés – jelentette ki a Maróth Gáspár. A kormánybiztos Bruno Even, az Airbus Helicopters ügyvezető igazgatója, Juhász Roland állami vagyongazdálkodásért felelős államtitkár, Kovács József országgyűlési képviselő, Görgényi Ernő polgármester, Lepsényi István, az Innovációs és Technológiai Minisztérium miniszteri biztosa, továbbá Kiss László, a NIPÜF Zrt. vezérigazgatója és Scheer Sándor, a Market Építő Zrt. vezérigazgatója társaságában vett részt a rendezvényen.

A 25 milliárd forintos beruházás keretében létrejövő Airbus Helicopters Hungary épület építtetője a NIPÜF Zrt, a generálkivitelező a Market Építő Zrt. Alapterülete 13 ezer 513 négyzetméter, 157 méter hosszú és 92,70 méter széles, legmagasabb pontja 11,82 méter. A legnagyobb hazai repülőgépipari vállalkozás leendő otthonának építkezésen naponta 70-100 fő dolgozik.

Az Airbus Helicopters és a magyar állam 2020. júliusában létrehozott vegyesvállalatának üzemét elkészültét követően a piacvezető európai helikoptergyártó működteti. Elsősorban precíziós megmunkálást igénylő fém alkatrészeket állítanak elő a cég portfolióját alkotó helikoptertípusok dinamikus rendszerei számára. Az épülő gyár első leendő mérnökeinek a képzése már elkezdődött az Airbus Helicopters franciaországi és németországi üzemeiben.

A gyár szomszédságában a magyar állam létrehozza az STU Repüléstechnológiai Felületkezelő Kft. üzemét, mely kulcsszerepet játszik az alkatrészek előállításának technológiai folyamatában. A szükséges szakemberutánpótlás biztosítása érdekében sor kerül a térségi szakképzés szükséges fejlesztésére, melynek célja a Magyar Repülőgépipari Akadémia létrehozása.

Fotó: Zolrd Gábor László