2017. június 06. kedd, 09:55

B–52-es repülő erődök Oroszország határainak közelében Kiemelt

Értékelés:
(1 értékelés)

Az Egyesült Államok légiereje B–52-es távolsági bombázókat és 800 fős kiszolgáló személyzetet küld Nagy-Britanniába a júniusi európai NATO hadgyakorlatokra, amelyek Oroszország határaihoz jelentős közelségben zajlanak. A nukleáris fegyver hordozására alkalmas repülő erődök a „globális kihívásokkal szemben szükségessé váló fellépés hosszú távú gyakorlásában” vesznek részt – idézi a CNN az amerikai légierő közleményét.

A június 3-án megkezdődött hadgyakorlatok a Lettországban, a Balti-tenger térségében, az északi-sarkkör vidékén, Oroszországgal szomszédos államokban is folynak. Norvégián és Finnországon kívül Belgium, Hollandia, Kanada, Nagy-Britannia, Németország, Svájc, Svédország, is elküldi erőit, s amint látható a NATO tagállamok mellett egyéb szövetségesek is megjelennek. A különlegesen erőteljes amerikai részvétel röviddel Trump amerikai elnök brüsszeli NATO-konzultációi után annál is figyelemre méltóbb, mivel néhány szövetséges az amerikaiak jövőbeli vezető szerepet kétségbe vonó utalásokat is tett. A soknemzetiségű gyakorlat szenzációja az amerikai légierő B–52-es stratégiai bombázóinak megjelenése.

A lettországi Saber Strike 2017 gyakorlat 2000 fő részvételével folyik, s ezen a szövetséges erők a gyorsreagálású együttműködést és a haderő átcsoportosítását gyakorolják – közli e témát illetően a TASZSZ orosz hírügynökség.

Az orosz média utal arra, hogy Bulgária, Görögország és Románia területén május 31-én kezdődött el a Noble Jump-NOJP17 NATO hadgyakorlat, amelynek fő célja annak felmérése, hogy miként képesek a potenciális válság övezetekben a szövetséges erők csapatokat telepíteni. A három említett országon kívül ott vannak Albánia, az Egyesült Államok, Hollandia, Lengyelország, Lettország, Nagy-Britannia és Spanyolország katonái. A négyezer fős gyakorlaton 1900 katona a gyors reagálású szárazföldi erők kötelékéhez tartozik.

Emlékezetes, hogy a minap közölték Moszkvában a Zapad-2017 hadgyakorlat részleteit, s ezek szerint szeptemberben Fehéroroszországban kerül sor orosz csapatokkal közös manőverekre.

(meruk)

vissza a tetejére