2024 március 29

RSS Facebook

2017. május 28. vasárnap, 09:20

Orosz helikopter hordozók készülnek Kiemelt

Értékelés:
(1 értékelés)

2022-ben, azaz öt éven belül az orosz haditengerészet hadrendbe kívánja állítani az első, saját gyártású „Mistral típusú” helikopter hordozóját. A hírt Jurij Boriszov orosz védelmi miniszter-helyettes jelentette be pénteken.

A francia Mistral hadihajókkal azonos tulajdonságokkal rendelkező helikopter hordozók megépítése része a 2018-2025 évekre szóló orosz állami fegyvergyártási programnak – közölte a moszkvai Izvesztija. A hivatalos bejelentés egyébként a HeliRussia-2017 kiállításon hangzott el. Az orosz védelmi miniszter-helyettes a francia hajók helyett gyártandó orosz helikopter hordozók megépítésének időigényét négy évben jelölte meg.

Ugyanekkor jelentette be Boriszov, hogy a Ka–52K csapásmérő-felderítő fedélzeti helikopterek beszerzését az orosz védelmi minisztérium két éven belül megkezdi. Az orosz média májusban tette közzé a Vertoleti Rosszii gyártói hírét, amely szerint sikerrel megtörténtek a Ka–52K Katran első tengeri körülmények között elvégzett, előzetes tesztjei. Ebből a modellből, amely lényegében a Ka–52 Alligátor fedélzeti változata, az oroszok tavaly szeptemberben egy nem számszerűsített tétel eladásáról szerződtek Egyiptommal, s az ügylet magába foglalja a pilóták kiképzését is.

A helikopter hordozókat illetően emlékezetes, hogy a francia gyártóval Moszkva még 2011-ben állapodott meg két Mistral hadihajó megvételéről. A készre gyártott hadihajókra már megérkezett akkor (2014) a majdani orosz legénység első, kiképzendő osztaga, ám a Krím-félsziget orosz bekebelezése miatt a franciák nem adták át a megrendelt hadieszközöket. Ezért határozták el az oroszok saját helikopter hordozók építését.

(meruk)