2024 március 29

RSS Facebook

2017. május 11. csütörtök, 13:49

Moszkva a kozmikus csapáselhárítást teszteli Kiemelt

Értékelés:
(0 értékelés)

Oroszország légi- és kozmikus erői is részt vesznek azon az orosz-belarusz stratégiai hadgyakorlaton, amely Zapad-2017 néven, idén szeptemberben lesz Fehéroroszország több lőterén. Észtország és Litvánia erőteljes nyilatkozatokban adott hangot aggályainak a fenyegető erődemonstráció miatt.

Május első hetében jelentette be az orosz védelmi minisztérium, hogy a legkorszerűbb orosz fegyvernem, a légi- és kozmikus erők (orosz rövidítése VKSZ) az év folyamán törzskari hadgyakorlatokat tartanak, s ezeken a feltételezett ellenség rakétás támadásait elhárító intézkedéseket gyakorolják. A közlemény egyértelművé teszi, hogy a gyakorlatokban a Föld-körüli pályára állított eszközök vezérlési eljárásainak alkalmazására is sor kerül. Az orosz védelmi minisztérium bejelentése kitér arra is, hogy a világűrből érkező információt a rakétás csapáselhárítással összefüggő adatfeldolgozás-logisztika céljaira tesztelik. Ugyanezen közlemény tudatta azt is, hogy a 2017. szeptember 14-20 időszakban Fehéroroszország területén tervezett orosz-belarusz hadgyakorlaton a VKSZ alakulatai is jelen lesznek.


Észtország aggodalmának adott hangot amiatt, hogy orosz erők jelennek meg Fehéroroszország területén. Litvánia kifejezetten fenyegetőnek minősítette a Zapad (Nyugat)-2017 hadgyakorlat tényét. Andrej Ravkov belarusz védelmi miniszter válaszul közölte, hogy Fehéroroszország és Oroszország két évente egyszer tartja meg a Zapad hadgyakorlatot, mégpedig a két ország államfőinek megállapodása alapján. Oroszországot stratégiai szövetségesnek nevezte, amellyel közös védelmi teret képeznek. „A Nyugatra nézve ezek a gyakorlatok már csak azért sem jelentenek fenyegetést, mert védelmi jellegűek, harmadik országok ellen nem irányulnak és csupán a stratégiai megfékezés céljait szolgálják” – hangsúlyozta belorusz védelmi miniszter.

(meruk)

Fotó: Orosz Föderáció Védelmi Minisztériuma