2024 április 19

RSS Facebook

2017. május 08. hétfő, 14:33

Elkészült az első Olaszországban összeszerelt F–35B tengerészeti vadászgép Kiemelt

Értékelés:
(0 értékelés)

Május 5-én bemutatták Cameriben az első Olaszországban elkészült Lockheed Martin F–35B Lightning II-es vadászgépet. Az amerikai gyártó az olasz védelmi minisztériummal való együttműködése keretében nyitott gyártósort az olasz Leonardo hadiipari vállalatóriásnál, ahol az F–35A hagyományos fel-, és leszállású, illetve az F–35B rövid felszálló úthoszzú és függőleges landolású változatát szerelik össze. Illetve még szintén itt készülnek az F–35A-változat szárnyai is.

Az első elkészült olasz F–35B példány várhatóan ez év augusztusában emelkedhet majd először a magasba. A sikeres berepülést követően pedig még idén novemberben átveheti azt az olasz védelmi minisztérium. Emellett még két F–35A-t is átadnak majd a Cameri gyárban készült példányok közül ebben az esztendőben. Az elsőt várhatóan júliusban, míg a másodikat a negyedik negyedévben. Ez év májusáig összesen hét F–35A készült el Olaszországban, amelyek közül négy a tengeren túlon, a Luke légibázison repül, ahol az F–35A nemzetközi pilóta iskolájában használják azokat, illetve a másik három gép az olasz légierő kötelékében áll és az amendolai légitámaszponton állomásozik az Adria mellett.

Ezekkel a gépekkel már több, mint 100 órát repültek eddig az olasz pilóták.

Az első olaszországi F–35B a berepülését követően az Egyesült Államokban lévő marylandi Patuxent River-i légibázisra kerül, ahol a gép elektromágnesen környezeti hatás ellenőrzését végzik majd el 2018-ban. A következő F–35B-t a tervek szerint 2018 novemberében adják majd át Cameriben. Ez az olasz gyártósor az egyetlen olyan Lockheed Martin partner a világon, ahol a légierős változaton kívül a haditengerészet és a tengerészgyalogság számára készülő F–35B-k is összeszerelhetőek.

Az olasz védelmi minisztérium összesen 30 darab F–35B-t és 60 darab F–35A-t rendelt, illetve itt készül majd a Holland Királyi Légierő által megrendelt 29 darab F–35A is. Ezek mellett 835 pár szárnyat is gyártanak a Cameriben lévő gyárban az F–35A típusváltozathoz. A Lockheed Martin 2014-ben döntött arról, hogy ezt az olaszországi gyáregységet választja európai végszerelő központjának. Itt 2015. szeptember 7-én hajtotta végre az első Olaszországban elkészült F–35A a szűzfelszállását, amelyet követően 2016. február 7-én első Lightning II-esként át is repülte az Atlanti-óceánt. Az olasz légierő 2016. decemberében vehette át az első saját F–35A példányát.

Fotó: Lockheed Martin