2024 március 29

RSS Facebook

2017. május 03. szerda, 13:03

Megkapta a Cirrus az FAA gyártási engedélyét az egy sugárhajtóműves SF50 Vision jetre Kiemelt

Értékelés:
(0 értékelés)

Május 2-án átadta az amerikai szövetségi légügyi hivatal (FAA) a gyártási engedélyt a Cirrus Aircraftnak az első egy sugárhajtóműves személyes használatú Vision Jet gyártására. Ezzel elkezdődhet a gépek nagyüzemi gyártása a cég duluth-i gyárában.

A gyártási engedélyt ünnepélyes keretek között vette át Pat Waddick, a Cirrus Aircraft elnöke az FAA munkatársaitól a Minnesotában lévő duluth-i központban. A Cirrusnak ez idáig mintegy 600 megrendelése van az SF50 Vision egy hajtóműves “személyes jetre”, amely az első olyan gázturbinás magángép, amelynek mindössze egy sugárhajtóműve van. A mostani engedély révén a gyár felgyorsíthatja a Cirrus Vision gépek gyártási ütemét. A cél először nyárra elérni a heti egy gépes átadási rátát, amelyet követően éves szinten már 125 darab SF50-es legyártását és átadását szeretné majd a Cirrus elérni.



A Cirrus Vision egy olyan egy sugárhajtóműves magánrepülőgép, amelyet egy pilóta vezet és összesen hét üléses. A gázturbinás meghajtásnak köszönhetően a gép ugyanolyan gyorsan és magasan repülhet, mint a két hajtóműves társai. A gép utazósebessége 300 csomó (540 km/h), utazómagasságra 28 ezer láb (9240 m) és az első olyan sugárhajtású repülőgép típus, amelybe az egész gépet magában foglaló vészhelyzeti mentőernyő-rendszer működik. Az SF50-es elsősorban azon pilóták számára érdekes választási lehetőség, akik már eddig is nagy utazósebességű dugattyús géppel, például a Cirrus SR22-essel repültek. A Cirrus Vision ára mintegy 2 millió dollár. A pilótát a Garmin G3000 avionika segíti repülés közben, míg a repüléshez szükséges hajtóerőt egy Williams FJ33-5A gázturbina biztosítja. Az SF50-es hamarosan megkaphatja az európai repülésbiztonsági szervezet, azaz az EASA típusjogosítását is az európai kontinensre.

A Cirrus Vision repüléséről itt látható videófelvéltel:

https://www.youtube.com/vision

Fotó: Cirrus Aircraft