2024 március 29

RSS Facebook

2017. február 16. csütörtök, 15:46

Elment Budaörsről a svájci Ju-Air old timer Ju–52-es "Tante" gépe Kiemelt

Értékelés:
(0 értékelés)

Február 16-án délután negyed háromkor elrepült a budaörsi repülőtérről a svájci Ju-Air légitársaság old timer Ju–52/3M típusú repülőgépe, amely egy brit játékfilm forgatásának kapcsán ladolt Magyarország egykori nemzetközi repülőterén két nappal ezelőtt. A dübendorfi repülési múzeum kötelékébe tartozó szállítógép a "The Crown" című produkcióban szerelep majd, mint Luftwaffe repülőgép. A sorozat II. Erzsébet brit királyő életét mutatja be, s a budaörsi repülőtéren forgatott jelenetek Ezsébet ifjú korához kapcsolódnak bemutatva életét a II. világháború időszakában.

A Ju–52-est ugyanaz az angol cég festette át Luftwaffe zöldre, mint amelyik tavaly a Golditmer alapítvány üzemeltetésében lévő Li–2-esből csinált Royal Air Force C–47-es szállítógépet. Így a Tantéval érkező brit filmeseket ismerősként köszönthettük, hiszen tavaly ugyanaz a csapat végezte a festő munkát a tököli hangárban, mint amelyik most itt járt a budaörsi repülőtéren.


A Ju–52-es Budaörsről először még Győr-Pér repülőterére repült, ahol egy helikopter közreműködésével készítenek légi felvételeket a gépről, majd ezt követően tér vissza a gép a svájci bázisára.

A Ju–52-es mostani látogatását akár történelmi jelentőségűnek is nevezhetjük, mert ilyen típusú repülőgép – ráadásul még Luftwaffe festéssel – 1944. decembere óta nem szállt le Budaörsön, így 73 év után tért vissza a legendás Tante Ju arra a repülőtérre, ahonnal a II. világháború előtt és alatt szinte napi rendszerességgel repültek a típus polgári és katonai példányai.

A gép indulásáról készült videó itt tekinthető meg:

https://youtu.be/1Ijw7KMnonM

Fotó: Aeromagazin, Fortepan