2024 április 16

RSS Facebook

2015. október 02. péntek, 15:02

​Transaero csőd Moszkvában Kiemelt

Értékelés:
(1 értékelés)


Százezreket érint Oroszországban a Transaero csődje. Az Aeroflot a belföldi utasokat október 15-ig, a külföldi járatok utasait október 5-ig szállítja. Több más orosz légiközlekedési társaság is kész közreműködni az utasok ideiglenes célba juttatásában. 








A második legnagyobb orosz légitársaság sok ezer utasa azonban már jelenleg is tanácstalan a hazajutását illetően a legnagyobb üdülő helyeken.

Hatszáz ezer utasnak van jelenleg jegye a Transaero valamelyik járatára, és róluk kell első sorban gondoskodnunk – közölte Vitalij Szaveljev, az Aeroflot orosz légitársaság vezérigazgatója. A Roszaviacija légügyi hatóság felügyelete alatt két héten át fognak üzemelni azok az ügyfélszolgálati irodák, ahol a károsult utasok bejelenthetik igényeiket. Az első hivatalos bejelentések között volt az is, hogy az Aeroflot mellett máris van jelentkező a Moszkva-Perm vonalra, s ez a Pobeda légitársaság.

A Transaero csődje megannyi különös jelenséggel járt. A tönkrement cég a Roszaviacija szóvivője szerint október 1-én ugyan leállította a jegyek eladását, de hivatalos bejelentést erről nem tett. Csütörtök estére a Transaero járataira a jegyárusítás fokozatosan csökkent, majd leállt. Az Aviasales online rendszer már kizárta kereső programjából a becsődölt céget. Rendhagyó volt az is, hogy maga a Transaero csütörtök este elfelejtette kiiktatni a saját jegyeladó rovatát az interneten – igaz, ott már nem lehetett jegyhez jutni.

Emlékeztetőül, az Aeroflot igazgató tanácsa szeptember 3-án, a felügyeleti minisztérium engedélyével, jelképes 1 rubel összegért kivásárolta a Transaero részvényeinek 75%-át, plusz 1 részvényt. Így a 250 milliárd rubel adóssággal bíró cég gyakorlatilag az Aeroflot többségi tulajdona lett. Az is sajátos orosz vonás, hogy miközbe Medvegyev kormányfő engedélyezte a hivatalos csődeljárást, eddig egyetlen hitelezőtől sem érkezett kereset. A Vnyestorgbank és a Sberbank, mint nagy hitelezők állítólag arra várnak, hogy tényként állapíthassanak meg hitel törlesztési mulasztást, és csak ez után fordulnak bírósághoz. További érdekesség, hogy a Transaero részvényei Moszkvában a tőzsdén csupán 11.86%-al estek, s jelenleg 26 rubelt érnek. A becsődölt vállalat légiközlekedési engedélyét a hatóság nem vonta vissza.


Fotó: Airbus