2024 április 20

RSS Facebook

2015. június 03. szerda, 12:33

Kigördült a Dassault új Falcon 5X-je Kiemelt

Értékelés:
(2 értékelés)

Június 2-án ünnepélyes keretek közepette kigurult a francia Dassault repülőgépgyár Bordeaurx-Mérignac-i gyárában a legújabb Falcon 5X típusú üzleti repülőgép. Ez a Falcon-változat a nagy kabinos, hosszú távú business jetek piacán kíván meghatározó típusként működni a jövőben. Az átadási ünnepségen mintegy 400-an vettek részt a Mérignac-i üzemben, ahol elhangzott, hogy az új Falcon 5X immár a legnagyobb törzsátmérővel készülő üzleti gép a business jetek világában. Emellett pedig a 9630 km-es hatótávolságának köszönhetően szinte bármilyen város-páros elérhető vele leszállás nélkül repülve. Mindemellett pedig úgy tertvezték meg az új gépet, hogy leszálláskor 105 csomós (189 km/h) megközelítési sebességgel is repülhessen, vagyis leszálláskor egy turboprop lassúságával képes megközelíteni a cél repülőteret. Ennek köszönhetően pedig jóvbal több olyan repülőtér elérhető általa, mint amely más, nagyobb megközelítési segbességgel repülő üzleti jetekkel nem lehetséges.





A Falcon 5X piaci bevezetését 2013-ban Las Vegasban jelentette be a Dassault. Az elkészült géptípus szuper-áramvonalas szárnyakat kapott, és ugyanolyan digitláis vezérlő rendszert, mint amilyennel a Rafale harci gépek is repülnek. Emellett a gépet a Snecma új Silvercrest hajtóművei emelik a magasba, amely gázturbináknak 15 százalékkal kisebb az üzemanyagfogyasztásuk mint a jelenleg használatos erőforrásoknak ebben a kategóriában. A pilótafülébe pedig a Dassault új generációs EASy avionikai rendszere került.

Az új Falcon 5X földi és légi tesztjeit a gyár Bordeux-Mérignac-i bázisán végzi a Dassault. Azon a repülőtéren, ahol az 1949-es megnyitása óta eddig már több mint 8000 Dassault által gyártott repülőgépet adtak át, köztük a Falcon üzleti gépcsalád 2300-nál is több példányát.

Fotó: Dassault