2024 március 28

RSS Facebook

2015. június 03. szerda, 08:26

Elkezdődött a Boeingnál az első B 737MAX összeszerelése Kiemelt

Értékelés:
(0 értékelés)

Június 2-án elkezdődött az amerikai Boeing repülőgépgyár rentoni üzemében az első új generációs B 737MAX összeszerelése. Ennek előkészítéseként a Boeing szakemberei a múlt héten már összeállították az első gép szárnyát. A szárnyak ugyanis az első olyan elemek, amelyeket már Rentonban állítanak össze a végszerelés során.

A B 737 MAX-hez való szárnyakat egy teljesen új gépsor segítségével állítják össze. Az automatizált rendszerbe mindössze a szárnyborító lemezeket és a főtartókat kell a munkásoknak behelyezniük, minden más műveletet – a lyukak kifúrását, a szegecselést – automatikusan végzi a berendezés. Emellett a szárnybordákat is a szerelők helyezik a gépsorba, amelyeket szintén egy automatizált rendszer rögzít a szárny struktúráján belül a megfelelő helyen.

Az elkészült szárnyak ezt követően az új rentoni központi szerelőcsarnokba kerülnek, ahol az év vége felé majd hozzáillesztik az első új B 737MAX törzs középső részéhez. Az új szerelőcsarnokban a jelenleg gyártás alatt lévő B 737NG-ktől függetlenül szerelik össze a MAX-eket, hogy kitapasztalhassák a Boeing szakemberei, hogy miként működik az az új gyártósor, amelyen majd havonta 42 darab B 737MAX-nek kell elkészülnie a jövőben.



A B 737 MAX a CFM International legújabb generációs LEAP–1B hajtóműveivel lesz felszerelve, illetve számos más olyan átalakítást hajtottak végre rajta, amelyek révén a legújabb generációs B 737-es 20 százalékkal kevesebb üzemanyagot fogyaszt majd mint a jelenleg repülő B 737NG típusok. A B 737MAX várhatóan 2017-től áll majd forgalomba.


Fotó: Boeing