2024 április 19

RSS Facebook

2015. május 26. kedd, 14:09

Levegőbe emelkedett a Sikorsky legújabb generációs forgószárnyasa, az S–97 RAIDER Kiemelt

Értékelés:
(2 értékelés)

Május 22-én első ízben emelkedett a levegőbe az amerikai Sikorsky Aircraft Co. helikopergyár legújabb generációs helikoptere, az S–97-es RAIDER. A történelmi esemény a Sikorsky floridai Palm Beach-ben lévő tesztrepülőterén zajlott. Az első, mintegy egy órás felszállás során a gépet iránytó Bill Fell és Kevin Bredenbeck pilóták először alap manővereket hajtottak végre a RAIDER-rel. Azaz függeszkedtek, vagyis egy helyben tartva a helikoptert lebegtek vele, majd kis sebességgel különböző föld közeli manővereket hajtottak végre vele, ellenőrizve a gép kormányozhatóságát. Ezt követően újabb felszállás sorozat következik, amelyek során a gép teljes repülési spektrumában vizsgálják a forgószárnyas manőverező képességét, repülési karakterisztikáját.

Az S–97 RAIDER egy teljesen új repülési és meghajtási koncepción alapuló helikopter típus, amit a Sikorsky helikoptergyár fejleszett ki a közelmúltban. A lényege, hogy a gépet két koaxiális rotor (ellentétes irányban forgó) tartja a levegőben, amelyek mellett egy tolólégcsavar is helyet kapott a helikopter farokrészén. Ennek az új meghajtási módnak köszönhetően az S–97-es jóval gyorsabban képes repülni, mint a hagyományos meghajtással működő mai helikopterek.

Az S–97-es RAIDER-program még 2010 szeptemberében indult, ekkor fejlesztette ki a gyár az X–2-es koncepció helikoptert, amely a már említett új meghajtással készült. Ennek köszönhetően az X–2-es fejlesztői elnyerték a világhírű Collier Nagydíjat, ami a legmagasabb kitüntetés a repülőgépfejlesztés területén. Köszönhetően annak, hogy az X–2-es 2013-ban új helikopter világrekordot ért el 460 km/h-s vízszintes repülési sebességgel repülve. Ennek a koncepció helikopternek a továbbfejlesztéseként született meg az S–97 RAIDER, amely hat katona szállítására lesz alkalmas, akár 430 km/h-s sebességgel repülve.

Az X–2-es 460 km/h-s vízszintes sebességet elérve új helikopteres sebességi világcsúcsot repült

Fotó: Sikorsky Aircraft Co.