2024 április 19

RSS Facebook

2015. május 20. szerda, 12:26

Cessna Citation CJ4-essel menetrend szerinti forgalomban Kiemelt

Értékelés:
(0 értékelés)

A Genfben zajló EBACE üzleti repülő világkiállításon és vásáron jelentette be az amerikai Cessna repülőgépgyár és a német Hahn Air Lines, hogy a repülőgépgyár történetében először menetrend szerinti forgalomba állnak a Textron csoporthoz tartozó gyártó Citation CJ4-es gépei a Hahn Air Lines színeiben. A német charter operátor a Düssledorf-Luxemburg útvonalon üzemelteti majd menetrend szerint a CJ4-es flottáját, megfelelő kényelmet biztosítva ezzel a két nagyváros között rendszeresen utazó üzletemberek számára.

A CJ4-es az első olyan üzleti jet típus a kategóriájában, amely típusalkalmassági bizonyítványt kapott arra vonatkozóan, hogy légitársasági formában is lehessen üzemeletetni ezeket a repülőgépeket. A CJ4-es típusnak át kellett esnie az IATA biztonsági auditján ahhoz, hogy részt vehessen a menetrend szerinti kereskedelmi forglaomban. Ez azt is jelentette, hogy több mint ezer különféle szigorú szabálynak és előrásnak meg kellett felelnie a CJ4-es repülőgép típusnak az IATA standardjai szerint ahhoz, hogy menetrend szerinti járatot teljesíthessen.


Az IATA biztonsági auditja azokat a kritériumokat is magában foglalta, amelyek révén az engedély megfelel az EASA és az FAA előírásainak is. Ugyanakkor annak érdekében, hogy a CJ4-es alkamassá váljon a menetrend szerinti forgalomra számos olyan módosítást is végre kellett hajtani rajta, ami előírás az utasszállító repülőgépeknél. Ilyen többek között a padlón található vészkijárathoz vezető fénysor kialaktása az utaskabinban, a zárható pilótafülke ajtó, a vészhelyzeti utastájékoztató briefing kidolgozása vagy a két pilótás üzem standardizálása.

A Citation CJ4-es hatótávolsága 4019 km, utazósebessége 835 km/h. A gépen maximum 10 utas repülhet egyszerre. Az utaskabinban beépített monitorok szolgálják az utasok kényelmét, amelyhez Wi-Fi-n keresztül csatlakoztathatják hozzá a saját személyes komputerüket vagy más elektronikai berendezésüket.

A Citation gépcsalád 1972-es fogalomba állítása óta több mint 6750 gépet adott át a megrendelőine a Cessna gyár, aminek köszönhetően a Cessna üzleti gépcsaládja a legnagyobb jelenleg a világon. A Citation jetek eddig több mint 31 millió órát töltöttek együttesen a levegőben.


Fotó: Cessna