2024 április 20

RSS Facebook

2015. május 13. szerda, 15:55

Szlovákia 9 darab UH–60-as Black Hawk helikoptert vásárol az amerikai kormánytól Kiemelt

Értékelés:
(2 értékelés)

Szlovákia kilenc többfunkciós amerikai Black Hawk helikoptert vásárol a hadseregnek 261 millió euró értékben. A vételárat fokozatosan fogja törleszteni - mondta Martin Glváč védelmi miniszter. A szerződés a földi személyzet kiképzését és a helikopterek szervizelését is magába foglalja. A helikoptereket a Sikorsky Aircraft Corporation gyártja.


„Ez a hadsereg legnagyobb modernizációs projektje. Nincs transzparensebb, átláthatóbb módja a vásárlásnak, mint ez. A helikoptereket az amerikai kormányon keresztül vásároljuk, olyan áron, amilyen áron az amerikai kormány is vásárolja azokat” – tájékoztatott Glváč.

Elmondta, az első Black Hawk helikoptert a jövő év folyamán kapja meg Szlovákia.  A hadsereg a helikoptereket leginkább civil célokra szeretné használni, mint anyag- és személyszállításra vagy tűzoltásra.


Az amerikai helikopterek megvásárlása Szlovákia következő lépése az orosz katonai technikáról való leválás útján. A Black Hawk helikopterek a hadseregben a jelenlegi Mi-17-es orosz gyártmányú helikopterek helyére lépnek, az orosz gépek élettartama ugyanis lejárt. Glváč szerint Szlovákia az amerikai gyártóval együtt azt tervezi, hogy az országban kiképzőközpontot hoz létre pilótái számára, ahol egyébként külföldi pilótákat is képezhetnének.

Forrás: www.hirek.sk