2024 március 28

RSS Facebook

2015. április 29. szerda, 10:22

Minden idők legnagyobb lengyel katonai vásárlása Kiemelt

Értékelés:
(1 értékelés)

Minden idők legnagobb költségvetésű katonai beszerzéséről döntött a lengyel kormány és védelmi minisztérium a múlt héten. Eszerint az orosz fenyegetettség miatt az amerikai Patriot légvédelmi rakétarendszerrel oldja meg Lengyelország a föld-levegő rakétavédelmi képességét, míg a szállítóhelikopter flottáját pedig a francia-német-spanyol Airbus Helicopters által gyártott Caracal közepes szállítóhelikopterekkel modernizálja.

A lengyelek az európai MBDA-Thales konzorcium által ajánlott Aster 30-as rakétarendszerrel szemben választották az amerikai Patriotot. A Raytheon által gyártott rakétarendszer értéke 7 milliárd amerikai dollár. A Patriot elsődleges felhasználója az amerikai hadsereg, amely mellett még tizenöt partner tagállamnál működik ez a rendszer, beleértve a NATO-tag Spanyolországot, Görögországot, Hollandiát és Németországot is.




Lengyelországban már évek óta zajlik a fegyveres erők átalakítása, modernizálása. Ennek keretében repülnek többek között amerikai gyártású F–16-os vadászgépek is immár a lengyel légierő kötelékében. Lengyelország jelenleg a GDP-jének (bruttó nemzeti össztermék) 1,95 százalékát költi honvédelemi kiadásokra, ám 2016-tól már a NATO által javasolt évi 2 százalékos mértékre emeli ezt a nagyságrendet.

Lengyelország többek között a Krím-félszigeten történtek, illetve az ukrán-orosz válság miatt döntött úgy, hogy megnöveli a katonai költségvetését a jövőben. Illetve ugyanennek egy másik következménye az, hogy a lengyel-orosz határon megerősítik a figyelőszolgálatot, és őrtorony láncot építenek ki, hogy ezzel is növeljék a készültséget. De szó van még nagy hatótávolságú felderítőgépek és tengeralattjáróról indítható cirkálórakéták lehetséges beszerzéséről is.

Emellett arról is döntött a lengyel kormány, hogy az Airbus Helicopters által gyártott Caracal katonai szállítóhelikopterekkel modernizálja a forgószárnyas flottáját. A H225M helikoptereket az amerikai Sikorsky UH–60-as Black Hawk és az olasz AgustaWestland AW149-essel szemben választották a lengyelek. Ez a beszerzés az eredeti 70 gépes nagyságrend helyett jelenleg 50 darab helikopterről szól, amelynek az értéke 2,7 milliárd amerikai dollár. Varsó emelett azt is kikötötte, hogy a vásárolandó helikopterek egy jeletős részét Lengyelországban kell, hogy összeszereljék. Ez azért érdekes felvetés, mert jelenleg Lengyelországban csak a két rivális cégnek, vagyis a Sikorskynak és az AgustaWestlandnek van gyáregysége. Minkét cég a nagy múltú PZL repülőgépgyár egy-egy gyáregységét privatizálta korábban. Míg az amerikaiak a Krakkó mellett lévő Mieleci gyárban hoztak létre Black Hawk gyártósorort, addig az olaszok a Mi–2-eseket gyártó swidniki PZL-t vásárolták meg.

A helikopterbeszerzés hátterében biztosan az is közre játszhatott, hogy a 7 milliárd dolláros rakétarendszer vásárlás mellett politikailag túl kényes lett volna, ha a világ legjobb katonai helikopterének választott Sikorsky UH–60-as beszerzése mellett dönt a lengyel vezetés. Így egy fajta szépségtapaszként megkapták a franciák és a németek a helikopter üzletet, amely a Patriot-rendszer beszerzési költégének kicsit több mint az egyharmada. Így nem érheti az a vád a lengyel vezetést, hogy csak az egyik politikai szövetségesének kedvezett, hanem valamennyi katonai partnerétől vásárolt a fegyveres erők modernizáláshoz szükséges eszközöket.