2024 április 19

RSS Facebook

2015. április 17. péntek, 14:30

Vosztocsnij űrrepülőtér – emberes start legfeljebb 2020 után Kiemelt

Értékelés:
(0 értékelés)


Munkabeszüntetések, leváltások és gyanúsítgatások nyomán az orosz kormány úgy döntött, hogy leállítja a régi típusú Szojuz hordozórakéták starthelyének építkezését, nem készül el az ehhez rendelt infrastruktúra sem a Távol-Keleten létesülő Vosztocsnij kozmodromon. A Kommerszant című orosz lap több forrásból szerzett értesülése egyben azt is jelenti, hogy innen emberes startra már csak az új, Angara rakétával kerülhet sor, mégpedig az eddig emlegetett 2018 helyett, legfeljebb 2020 után.








Az épülő új orosz űrrepülőtér munkálatainak újratervezését orosz sajtóértesülések szerint Dmitrij Rogozin miniszterelnök-helyettes és Igor Komarov, a Roszkoszmosz űrügynökség vezetője kezdeményezte, Putyin elnök pedig már jóváhagyta.  Megerősítették azt a hírt is, hogy a Vosztocsnijról emberes űrhajó indítása majd 2020 után lesz, mert addigra fejeződik be az Angara–A5B hordozó rakéta adaptációja az új feladatokhoz. A Roszkoszmosz szóvivője közölte, hogy összesen három startasztal épül. Az egyikről Szojuz hordozó rakéták indulnak teher-űrhajókkal, a másuk kettő az új Angara rakéták indítására szolgál. Sajátos módon Peszkov államelnöki szóvivő azt jelentette be, hogy nem tud semmiféle döntésről és az űrrepülési tervek átprogramozásáról – jelentette a TASZSZ hírügynökség.

Eközben az Amur megyében folyó építkezésekre 2500 munkást várnak, köztük a nyári diáktáborok résztvevőit. Az eddig szerződtetett építői létszám 7337 fő. A kiemelt építkezésen komoly feszültségeket okoz az egyes vállalati vezetők hirtelen leváltása, egymást érik a hatósági pénzügyi vizsgálatok, nyomozások. Az elmaradt fizetésüket követelő dolgozók a lakó konténerek tetejére írt kétségbe esett üzeneteiket toronydarukról fényképezték le és küldték el abba a tévé műsorba, amelyben Putyin elnök válaszolt a lakosság kérdéseire. A feliratok így szólnak: Tisztelt V.V.Putyin.  Mentsd meg a munkásokat. Dolgozni akarunk. 4 hónapja nem kapunk fizetést. A fényképeket a deita.ru oldal tette közzé.

(meruk)

Fotó: Deita.ru