2024 március 28

RSS Facebook

2015. március 13. péntek, 10:14

Elkészült az első Olaszországban gyártott F–35-ös Kiemelt

Értékelés:
(1 értékelés)

Március 12-én elkészült az első olyan amerikai F–35A Lightning II-es, amelyiket nem a Lockheed Martin texasi gyárában szerelték össze, hanem az olaszországi Cameriben (FACO). Az AL-1-es gyári számú F–35-ösön kívül jelenleg még további hetet gyártanak le az olasz Finmeccanica-Alenia Aermacchi cégnél. Az olasz gyárban 750-en dolgoznak az F–35-ös projektben. Az Alenia Aermaccinál azonban nem csak az olasz légierőnek szánt F–35-ösöket gyártják, hanem itt készül valamennyi Lightning II-es szárny szekciója. Emellett ez a gyáregység lesz az a karbantartó szervbezet is a jövőben Európában, ahol az F–35-ösöket rendszeresítő európai légierők gépeit karbantartják, illetve nagyjavítják majd.

A FACO-ban nem csak F–35A-kat, hanem a függőleges leszállásra is alkalmas tengerészeti F–35B-ket is gyártják majd. Ezeket az olasz haditengerészet részére készítik. De itt szerelik majd össze a Holland Királyi Légierő számára készülő F–35A-kat is.

Az olasz légierő a Panavia Tornado, AMX és a AV–8B Harrier repülőgépeket váltja fel a jövőben az F–35-ös A és B változatával. Ez idáig összesen már 130 darab F–35-öst adott át a Fort Worth-i Lockheed Martin repülőgégyár, amely gépek közel 30 ezer órát töltöttek eddig a levegőben.