2024 március 28

RSS Facebook

2014. május 28. szerda, 14:57

Amerikai drónok Japánban Kiemelt

Értékelés:
(0 értékelés)


Júniusban kezdik meg felderítő tevékenységüket  az Egyesül Államok Global Hawk drónjai. A Japán észak-keleti térségében lévő amerikai támaszpontról induló pilóta nélküli kémrepülőgépek észak-koreai, kínai és orosz célpontok szemmel tartását végzik majd.








Két Global Hawk drónt állomásoztat immár  az amerikai haderő Japánban (Aomori prefektúra).  A Japan Times értesülése szerint a hírszerző gépeket a gyakori tájfunok miatt veszélyeztetett Guam szigetéről telepítették át, mondván, hogy Japánban kedvezőbb időjárási viszonyok közepette láthatják el feladataikat. A japán lap internetes kiadása szerint észak-koreai nukleáris projektek és rakéta fejlesztések érdekelhetik az amerikaiakat, valamint „Peking tengeri aktivitása”. Megfigyelők ehhez hozzáfűzik, hogy orosz célpontok is szerepelhetnek a repülési tervekben.

A japán hadügyminisztérium azt állítja, hogy a pilóta nélküli drónok a repülési magasság miatt nem veszélyeztetik a japán légterében zajló forgalmat. A Japan Times mind azon által idéz egy kijelentést, miszerint a japánok majd kérni fogják az amerikaiakat a repülési tervek előzetes bejelentésére.

A Global Hawk törzse 14,5 m hosszú, szárnyainak fesztávolsága 40 m. A RQ–1Predatorral szemben ez nem támadó repülőgép. A Global Hawk 20 ezer m magasságban is képes repülni, üzemi magassága 15 ezer m. Az általa hordozott fényképező gépek olyan érzékeny felbontásúak, hogy 1 km távolságból is felismerhetővé tesznek egy 10 jenes érmét.

Az orosz ITAR–TASZSZ hírügynökség a bejelentés kapcsán utal arra, hogy a Japán területén lévő támaszpont helyi személyzete kizárólag a drónok fel- és leszállását biztosítja majd. Az összes többi tevékenységet az Egyesült Államokban levő központból végzik.

Fotó: Japantimes