2024 április 25

RSS Facebook

2014. május 27. kedd, 10:26

Színes-közlekedés-Németország Kiemelt

Értékelés:
(0 értékelés)


A berlini légiszalonon járt a magyar Li-2-es

Berlin, 2014. május 25., vasárnap (MTI) - Több mint 200 ezren láthatták a vasárnap véget ért berlini nemzetközi légiközlekedési és űrhajózási kiállításon (ILA) a magyar repüléstörténet egyik legjelentősebb ritkaságát, a világ egyetlen még üzemelő Liszunov Li-2-es repülőgépét.

Az egykori nemzeti légitársaság, a Malév színeit viselő gépet 300 különleges régi és szupermodern új repülőgéppel együtt állították ki a berlini légiszalonon. 

A Liszunov Li-2-es repülőgép már negyedik éve szerepel az ILA-n, és évről évre nagyobb sikert arat - mondta az MTI-nek SajtosZoltán pilóta, a muzeális repülőt üzemeltető Goldtimer Alapítvány kuratóriumának elnöke, hangsúlyozva, hogy a gép egyedüliként képviseli Magyarországot a légiközlekedési ágazat értékeit és legújabb fejlesztéseit felvonultató kiállításon.
Az ILA a szervezők vasárnapi összesítése szerint öt nap - három szakmai és két nyílt nap - alatt összesen 227 ezer látogatót vonzott. A nemzetközi vásáron 40 országból 1200 kiállító mutatkozott be.
A magyar LI-2-es következő "bevetése"  a normandiai partraszállás 70. évfordulója alkalmából június elején rendezendő nagyszabású rendezvénysorozaton lesz, amelyen több millió látogató mellett Barack Obama amerikai elnöktől Vlagyimir Putyin orosz államfőig vezető politikusok sora is részt vesz. 
A jubileumi rendezvénysorozat egyik kiemelt programja a Dakoták Normandia felett (Dakotas over Normandy) elnevezésű akció, amellyel az 1944. június 6-ai partraszállás előtti éjjel végrehajtott vakmerő hadműveletre emlékeznek. Akkor a Dakoták - az amerikai Douglas DC-3-as személyszállító repülőgép katonai változatai - több mint 10 ezer ejtőernyőst juttattak az ellenséges vonalak mögé.     
A 70 évvel ezelőtti bevetésben harcoló katonák iránti tisztelet jeléül június 4-étől 8-áig először az angliai partoknál, majd minden nap más-más normandiai városnál tartanak bemutatókat, amelyeken 2 ezer ejtőernyős vesz részt. Szállításukra összegyűjtötték az összes üzemben lévő európai DC-3-ast, jönnek gépek az Egyesült Államokból, és meghívták a magyar Li-2-est is, ami igen nagy megtiszteltetés - emelte ki Sajtos Zoltán.
A Liszunov Li-2-es a világ legsikeresebb típusai között számon tartott Douglas DC-3 szovjet változata, amelyet az amerikai gyártótól vásárolt licensz alapján fejlesztettek - tette hozzá. 
A Li-2 volt a második világháború utáni magyar polgári légiközlekedés első repülőgépe is, a típust évtizedekig használta a Malév. Az egyetlen még működő példányt 1949-ben gyártották és 1974-ig használták. A Goldtimer Alapítvány 1997-től 2001-ig több ezer munkaórával újította fel,  azóta elsősorban bemutatókon szerepel.

pbm \ bpt

MTI 2014. május 25., vasárnap 20:22