2024 március 19

RSS Facebook

2017. szeptember 25. hétfő, 12:09

Újabb helikopter beszerzés tender nélkül? Kiemelt

Értékelés:
(7 értékelés)

A brit Police Aviation News szakmai magazin szeptemberi számában megjelent információ szerint a magyar rendőrséghez (Légirendészet) kerül kettő – vagy az összes – olyan korábbi brit MD–902-es Explorer helikopter, amelyek eddig Nagy-Britanniában a brit rendőrség kötelékében teljesített szolgálatot. A brit légi rendészeti szakmai portál szerint a két helikopter a magyar légimentőkhöz kerül, ami a hír szerint azt jelenti, hogy a kormány tender nélkül dönthetett a légi mentők átalakításáról.

Bár 2015-ben kiírtak egy nyílt közbeszerzési pályázatot a hazai légimentés további működtetésével kapcsolatban, de azt 2016 februárjában, a tender beadási határidejének a napján visszavonták. Emiatt az osztrák ÖAMTC-vel még 2006-ban kötött tíz éves szerződést hosszabbították meg határozatlan időre, egészen pontosan fogalmazva az új nyílt tender nyertesének a kihirdetéséig. A PAN híre szerint viszont úgy tűnik, hogy tender helyett a Belügyminisztérium vonta a hatáskörébe a kérdést, és nem nyilvános eljárás keretében – akárcsak tavaly a rendőrségi helikopter beszerzés kapcsán is tették – ismét használt MD-902-es helikoptereket vásárolt immár légi mentési feladatok céljából. Bár a hír szerint a beszerzés még nem végleges és még folyamatban van, a szerző már azt is tudni véli, hogy két brit helikoptert már ott helyben át is regisztráltak R–905-ös és R–906-os lajstromjelűre, s a további, a légi mentőkhöz kerülő Explorerek lajstromozása egészen R–912-ig tart majd.

Sajnálatos tény lenne, ha valóban nyilvános tender kiírása nélkül ezt a megoldást választaná a Kormány és a Belügyminisztérium saját hatáskörbe vonná az eddig az Országos Mentőszolgálat felügyelete alatt működő Magyar Légimentő Nonprofit Kft.-t, amely az osztrákoktól bérelt Airbus EC135-ös helikopterekkel üzemel. Az MD–902-es helikopterekből mindössze 140 példány készült összesen, s alapvetően nem légi mentési feladatokra tervezték azt a helikopter típust. Szemben az Airbus EC–135-össel, amelyből ötszáznál is több példány repül világszerte, méghozzá kimondott légi mentő és kutató-mentő helikopterként. Információink szerint ugyanakkor a közelmúltban rendszerbe állított öt darab ex-német rendőrségi MD–902-es közül többnyire csak egy példány van folyamatosan bevethető állapotban, a másik négy géppel kisebb-nagyobb műszaki problémák vannak. Ez utóbbiról megkérdezzük a Légirendészet illetékeseit is.

A Police Aviation News-ban megjelent eredeti hír:

HUNGARY

RENDORSEG:

A little more information about the future of the former UK Explorer fleet is apparent. It appears that some or all of the MD900s are being transferred to the same register as the State Police airframes acquired from Germany. They were registered R-900 to R-904. Two of the UK aircraft have been noted locally being painted as R-905 and R-906 which suggests that the replacement HEMS fleet in Hungary will carry the marks up to R-912. This is early days on this development so it may change. The current HEMS fleet of the Hungarian Nation-al Emergency & Ambulance Service (OMSZ) consisting of former Austrian EC135s is on the civil register (HA-ECA to HA-ECG).

Az egyik magyar Airbus EC–135-ös, amelyet az osztrák ÖAMTC-től bérel a Légimentő Nonprofit Kft.