2024 március 19

RSS Facebook

2017. március 28. kedd, 13:05

London City-New York nonstop légijárat CS100-assal Kiemelt

Értékelés:
(1 értékelés)

Történelmi jelentőségű repülésnek is nevezhető az a felszállás, amelyet a napokban hajtott végre a kanadai Bombardier repülőgépgyár új CS100-as repülőgépe amikor nonstop átrepült London City repülőteréről a New York-i JFK-re.

Mindez azt követően történt meg, hogy a kanadai gyártó új CSeries gépcsaládjának a kisebbik változata számos olyan fel-, és leszállást hajtott végre London City repülőterén, amelyek elengedhetetlenül szükségesek ahhoz, hogy a típus megkaphassa a repülőtér használati engedélyt London City esetében. Erre azért van külön szükség, mert London City repülőtere a világváros központjában, a banknegyedben van, ezért oda egy különleges a megszokottnál jóval nagyobb süllyedéssel járó  leszállási eljárással lehet csak megérkezni, mi több a repülőtér futópályája is igen rövid, ezért a normálisnál nagyobb terhelést biró fékekkel kell azoknak a repülőgépeknek rendelkezniük, amelyek ezen a pályán landolnak. A Bombardier annak idején már eleve úgy tervezte meg a CS100-as típusváltozatot, hogy az megfeleljen ezeknek a különleges elvárásoknak.


A múlt héten két nap alatt nyolc fel-, és leszállást hajtott végre a gyár egyik CS100-as tesztpéldánya London City repülőterén, hogy ezt a képességét az EASA szakemberei előtt is demonstrálja. Ennek köszönhetően várhatóan még idén megkapja a típus az EASA és a Kanadai Légügyi Hatóság engedélyét erre vonatkozóan.

Ezen sikeres gyakorlásokat követően tette meg úgy a gyári tesztgép a nonstop London City, New York JFK repülőutat, mintha utasokat szállított volna a fedélzetén. A Bombardier gyárnak egyébként komoly tapasztalata van a London City repülőteret használó repülőgép típusok kifejlesztése terén, mivel a gyár által gyártott Q400-as turbopropnak, a Challenger 650-es, a Global 5000-es és 6000-es business jet típusoknak is van olyan példánya, amelyet alklamassá tettek a London City repülőtérről való speciáis üzemelésre.

Amennyiben a CS100-as megkapja a típusjogosítást a London City repülőtérről való üzemelésre, akkor nem csak észak-amerikai nagyvárosokban lehet majd közvetlenül a géppel repülni London üzleti szívéből, hanem a Közel-Keletre és más desztinációkba is, például Oroszországba vagy Észak-Afrikába. Ez korábban nem volt lehetséges azokkal a repülőgép típusokkal, amelyek London Cityről üzemeltek. A tervek szerint a típust immár üzemeltető SWISS légitársaság lesz az első, amelyik beindítja majd a London City-be repülő köztvelen légi járatát a közeljövőben.

Az alábbi linken megtekinthető a CS100-as első sikeres leszállása London City repülőterén:

https://www.youtube.com/Bombardier

Fotó: Bombardier